VISION & MISSION

Design is een fascinerend instrument om vorm te geven aan ons (samen)leven. Ontwerpers geven actuele maatschappelijke vraagstukken een tastbare vorm. Aan de hand van hun concepten en producten wordt een gesprek over de toekomst mogelijk. Als rijke opleidings- en vestigingsplek is Eindhoven uitermate geschikt om nieuwe allianties te smeden tussen (top)ontwerptalent, bedrijven, bestuurders, onderzoekers en publiek en een uitzonderlijke en internationaal gewaardeerde broedplaats voor designtalent.

Ontdek de betekenis van design voor de wereld van morgen,
gezien door de ogen van toonaangevende designers.

Vanuit die visie creëert Kazerne in het hart van designstad Eindhoven een levendige, gastvrije en inspirerende hospitality-omgeving waarin zoveel mogelijk mensen op ontspannen wijze kunnen ervaren hoe design waarde toevoegt aan de wereld waarin wij leven. Elke dag opnieuw kan de bezoeker hier deelgenoot worden van de dromen en de beloften die ontwerpers ons voortoveren. Met de opening van hotel en members club begin 2019 kan dat zelfs 24/7. Aan ontwerpers biedt Kazerne een museale springplank, een gastvrij en geëngageerd podium dat met exposities, verbindende en verdiepende activiteiten de tijdgeest wil doorgronden. Als ontmoetingsplaats voor designprofessionals, hun stakeholders en publiek verbindt het designpodium uiteenlopende leefwerelden en cross-sectorale netwerken, stimuleert het de ontdekking en daagt het uit tot verdieping. Zo fungeert Kazerne als een essentiële verbindende schakel in de rijke Eindhovense infrastructuur voor design, die tot ver buiten de regio zijn weerklank vindt.

Ontmoet een wereld van design, nieuwe kansen en perspectieven,
in een gastvrije, inspirerende omgeving. 

Kazerne is gehuisvest in een monumentale marechausseekazerne uit 1825 en naastgelegen loods die precies honderd jaar later werd gebouwd voor de gemeentereiniging. Het 2.600 vierkante meter grote erfgoed is stapsgewijs getransformeerd in een bijzondere combinatie van ontmoetingsruimte, expositieruimte en horeca. Sinds oktober 2014 herbergt het complex expositieruimtes met daarin een laagdrempelig restaurant, een zaal die ook als theater en symposiumruimte is in te zetten en een shop, waar de creatieve uitingen ook direct te koop zijn. Sinds 2019 zijn hier het hotel met 8 suites en lofts (waar je slaapt in de expositie), het fine dining Restaurant Benz at Kazerne, een aantal nieuwe zalen voor verhuur en een moderne sociëteit aan toegevoegd. De sfeer is kosmopolitisch, informeel, artistiek, chique – dé place to be voor toptalent, creatieve en zakelijke netwerken; artistiekelingen en nerds, werknemers en ondernemers, privé en zakelijk, wereldreizigers en wereldwerkers. Een herbestemming waardoor het prachtige erfgoed blijft behouden en iedereen ervan kan genieten.

Activiteiten

De opgaven die wij ons stellen vertalen we in drie soorten activiteiten, inclusief de communicatie daarover op een ondernemend hospitality fundament:

1. Exposities

Het initiëren en faciliteren van museale tentoonstellingen met actueel werk van top designtalent, zowel startend als gevestigd, met een loyaliteit jegens creatieven die via hun studie en/of werk verbonden zijn met de regio;

2. Verbindende activiteiten

Het samenbrengen van uiteenlopende leefwerelden en netwerken en het initiëren en faciliteren van cross-sectorale labprojecten;

3. Verdiepende activiteiten

Het initiëren en faciliteren van debat en kennisdeling en het aanjagen van talent.

Op een ondernemend hospitality fundament

Kazerne is heel bewust als culturele onderneming opgezet: alle activiteiten vinden plaats op het ondernemende fundament van sfeervolle horeca. Met de (zelfstandige) horeca-opbrengsten wordt het inhoudelijke programma voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt, maar wordt voor bezoekers vooral ook een extra laag toegevoegd aan de beleving van die activiteiten. Het publiek ziet en beleeft het werk van designers in een compleet andere context dan bijvoorbeeld in een museum, in een galerie of tijdens een beurs. Bovendien zorgt de hospitality voor constante reuring en nieuwe publieksstromen, die de geldigheid van het podium onderstrepen.

Het is belangrijk te benadrukken dat Kazerne geen commercieel horeca concept-plus is. Kazerne is een culturele, design-georiënteerde organisatie, primair opgezet vanuit een diepgevoelde maatschappelijke betrokkenheid. Het prijsbeleid is grotendeels gebaseerd op gratis toegang. Het publiek betaalt mee aan het inhoudelijke programma via hun bestedingen in de horeca en shop, waardoor de drempel laag blijft. Voor sommige events en tijdens de drukbezochte Dutch Design Week vragen we mede vanuit crowd control overwegingen een bescheiden entree.