The circle – Dutch Invertuals

In de tentoonstelling The Circle richt het collectief Dutch Invertuals zich op een van de meest iconische vormen van ons universum. Meer dan 25 toonaangevende designers, zowel aanstormend als gevestigd, tonen hun persoonlijke visie op deze vorm der vormen. In 2019 was The Circle al te zien tijdens Salone del Mobile in Milaan en de Dutch Design Week in Eindhoven. Aangevuld met nieuwe werken staat de expositie nu voor een langere periode dan een festivalweek in Home of Design Kazerne in het hart van designstad Eindhoven. 

LENTE 2020 — ZOMER 2020


Curator

Wendy Plomp

Expositie Design
Daphna Laurens

Dutch Invertuals

Onder leiding van Wendy Plomp presenteert het collectief Dutch Invertuals zich al tien jaar tijdens internationale design festivals. In de expositie in Kazerne is een selectie van Dutch Invertuals’ designers te zien, waaronder aanstormend en gevestigd talent zoals Architects of Identity (Edhv), Daphna Laurens, Raw Color en Martens & Visser, die al die jaren al een belangrijke rol spelen in het collectief.

“In tijden van verdeeldheid en onrecht staat de cirkel symbool voor samenwerking en verbondenheid. We moeten terug naar de oorsprong om uit te vinden wat fundamenteel is. Het interpreteren van de cirkel dwingt elke Invertual om te identificeren wat essentieel is in zijn of haar leven,” aldus curator Wendy Plomp. Zij vroeg de ontwerpers de cirkel opnieuw te ontwerpen.

De persoonlijke visies op de vorm der vormen tonen een rijke verscheidenheid aan autonome ontwerpen; van conceptueel tot concrete ontwerpen en van filosofisch tot meer mathematisch. Ook het tentoonstellingontwerp van Daphna Laurens is gebaseerd op de cirkelvorm. Bezoekers kunnen de werken vanaf een rond podium bekijken. Samen met  monumentale gordijnen werpt deze beloopbare cirkel een nieuw licht op de industriële tentoonstellingsruimte van Kazerne.

De cirkel als primitieve vorm
Geïnspireerd op de vroegste toepassing van de cirkel als kruik ontwierp Willem van Hooff de serie Core. Daarbij maakt hij gebruik van prehistorische Afrikaanse technieken. De werken zijn fysiek in balans en gaan tegelijkertijd de confrontatie aan met het idee van een perfecte cirkel.

Realiteit en zwaartekracht 
Internal and External Forces bestaat uit een mobiel van verend materiaal dat in theorie perfecte cirkels zou kunnen vormen. Dit lijkt echter een onwaarschijnlijk scenario in deze dynamische, chaotische wereld. De beweging en interactie spreken Max Lipsey echter meer aan dan het idee van een perfecte cirkel.

Een mathematische kijk op de cirkel
Volgens Wikipedia verwijst de term ‘cirkel’ zowel naar de rand van een figuur als naar de rand en de binnenvorm samen. Technisch noemen we de rand een cirkel en de hele figuur een schijf. Met Open Disk brengen Dapna Laurens een mathematische ode aan de vorm waaraan ontwerpers zo veel te danken hebben.

Featuring

Architects of Identity (Edhv), Nina van Bart, Daniël de Bruin, Christian + Jade, Amandine David, Floriane Dubreuil, Willem van Hooff, Studio Joachim Morineau, Daphna Laurens, Max Lipsey, Carlo Lorenzetti, Martens & Visser, Satomi Minoshima, Raw Color, Dorian Renard, Schimmel and Schweikle, Baiba Soma, Jelle van Twillert, Bram Vanderbeke, Nel Verbeke, Jeroen Wand.

Thanks

Atelier YenAn, Ruud Balk Fotografie, Brabant C, Cultuur Eindhoven, Lidewij Edelkoort, Sooji Lee, Moon/en/co, Provincie Noord-Brabant, Philip Fimmano, Studio van der Zandt.