KAZERNE LAB: DESKTOOP 2.0

Nienke Sybrandy & Jasper Den Besten (Has University)

Ontwerper Nienke Sybrandy onderzocht al eerder of er voedsel verbouwd kan worden in een kantoor. De daaruit voortgekomen Desktoop – een bureaulade omgebouwd tot kweekkas – bleek uit onderzoek door HAS Hogeschool praktisch dezelfde kweekresultaten te geven als een kostbare professionele klimaatkamer. In Kazerne Lab onderzoekt Nienke het begrip ‘natuurlijk’ en zij werkt onder meer samen met HAS aan een Desktoop-doe-het-zelfpakket, een nieuwe oogstkalender en een internationaal kennisplatform.

Kazerne Lab

Binnen Kazerne Lab werken professionele creatieven cross-over met andere (economische) sectoren aan producten, inzichten en prikkels voor actuele vraagstukken. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.

Het Lab is geen fysieke werkplaats maar een project waaraan in de hoofden en ruimten van de participanten wordt gewerkt.

Social Design Lab

Binnen het social design Lab onderzoeken participanten de open vraag hoe zij kunnen bijdragen aan een meer leefbare wereld van morgen.

Inventory Lab

Binnen het inventory Lab werken designers samen met de regionale maakindustrie aan innovatieve horeca-inventaris.

THANKS

Brabant C, Cultuur Eindhoven, Stichting Doen, Driven by Design, Metropool Regio Eindhoven, VSB fonds.

Desktoop 1.0

Nienke onderzocht met name het verbouwen van voedsel in het vijfde seizoen; het kantoorlandschap waar het altijd onbewolkt en 19˚C is, zonder seizoensverschillen of ijsheiligen, maar wel met weekeindes en vakanties. Haar Desktoop liet ze onder de loep nemen door HAS Hogeschool, hbo-opleidingen in agro, food en groene ruimte. En wat bleek? De bureaulade geeft praktisch dezelfde kweekresultaten als een dure en professionele klimaatkamer. Gewassen die goed gedijen in Desktoop en bovendien aansluiten bij de Nederlandse (kantoor)lunch zijn diverse soorten sla, kruiden en cressen, zoals waterkers. Het telen kost amper moeite en gebeurt heel terloops; net als doedelen tijdens een telefoongesprek. Vlak voor de lunch wordt vers geoogst en bij de koffieautomaat zijn de laatste lichtrecepten het gesprek van de dag.

Desktoop 2.0

Met Desktoop 2.0 voegt Nienke kweken en oogsten aan de kantooragenda toe, naast de gebruikelijke vergaderingen en meetings. De kalender die zo ontstaat, wordt op een internationaal kennisplatform gedeeld met de community. Via een open source platform zijn onderzoek en de nieuwe agenda voor iedereen toegankelijk en te delen; het doorontwikkelen van Desktoop gebeurt samen met de gebruikers.

 

Kazerne Social Design Lab

Met dank aan Stichting DOEN werken kunstenaars, designers en andere creatieven cross-over aan nieuwe inzichten voor maatschappelijke vragen. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.

CREDITS

• Nienke Sybrandt
• Jasper den Besten (Has University)

FONDSEN

• Stichting DOEN

SPONSORS

• BNO
• Ruud Balk
• Jonathan Marks
• Dekkers communicatie