KAZERNE LAB: Beauty of discoloration

rENs searching for participants

Kleuren vervagen door dag- en zonlicht. Vooral de kleur rood is daar gevoelig voor. Autofabrikanten bijvoorbeeld, worstelen hiermee, omdat geen enkele auto zo rood blijft als in de showroom. Maar hoe erg is het, dat een auto verkleurt? Het onderzoek Beauty of discoloration door rENs maakt verwering zichtbaar in een statussymbool. Het stelt ons schoonheidsideaal van glans en felle kleuren aan de orde. Het project knipoogt naar maatschappelijke onderwerpen als massa-consumptie en plastische chirurgie, en laat zien hoe mooi natuurlijke ‘slijtage’ kan zijn.

Kazerne Lab

Binnen Kazerne Lab werken professionele creatieven cross-over met andere (economische) sectoren aan producten, inzichten en prikkels voor actuele vraagstukken. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.

Het Lab is geen fysieke werkplaats maar een project waaraan in de hoofden en ruimten van de participanten wordt gewerkt.

Social Design Lab

Binnen het social design Lab onderzoeken participanten de open vraag hoe zij kunnen bijdragen aan een meer leefbare wereld van morgen.

Inventory Lab

Binnen het inventory Lab werken designers samen met de regionale maakindustrie aan innovatieve horeca-inventaris.

THANKS

Brabant C, Cultuur Eindhoven, Stichting Doen, Driven by Design, Metropool Regio Eindhoven, VSB fonds.

Patchwork van verkleuring

Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren, samen rENs, startten het project met een onderzoek naar de verkleuring van diverse kleuren rood. Binnen Kazerne Lab onderzochten zij specifiek de verkleuring door daglicht. Zij experimenteerden door diverse materialen voor kortere of langere tijd aan de weersinvloeden bloot te stellen. Dat leverde een prachtig patchwork aan wel en niet verkleurde materialen op, waarbij het maar de vraag was of het origineel of juist de verouderde kleur de mooiste was. Zo ontstond de wens om in contact te komen met de verf- en auto-industrie.

Uit gesprekken met een kleurdesigner en een technisch adviseur bouwverven kwam al direct naar voren dat dit een lastig onderwerp zou worden. Er werd niet heel diep op technische vragen ingegaan. Ook de reacties van ontwerpers uit de automotive industrie waren direct negatief. Zowel de verf- als de auto-industrie blijkt er alles aan gelegen dat autolak nou juist niet verkleurd. Daar wordt al jaren lang heel veel geld in geïnvesteerd. Voor argumenten dat we leven in een tijd waar vintage en zogenaamd versleten jeans hoogtij vieren en de consument misschien juist wel valt voor een stonewash auto, waren zij niet gevoelig.

Participeren?
Bijdragen om de beeldvorming rond duurzame kleuren, materialen en finishes om te buigen? Mail uw gegevens naar info@kazerne.com. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op over de mogelijkheden.

Kazerne Social Design Lab

Met dank aan Stichting DOEN werken kunstenaars, designers en andere creatieven cross-over aan nieuwe inzichten voor maatschappelijke vragen. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.

CREDITS

• Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren

 

FONDSEN

• Stichting DOEN

SPONSORS

• BNO
• Ruud Balk
• Jonathan Marks
• Dekkers communicatie