HOPE – ILSE CRAWFORD & OSCAR PEÑA

Inspanning is een van de meest krachtige instrumenten voor verandering. De HOPE-tentoonstelling suggereert dat menselijke inzet – hoe groot of klein dan ook – uiteindelijk tot verandering van het complete maatschappelijke systeem kan leiden. De tentoongestelde projecten, ontworpen door alumni en studenten van Design Academy Eindhoven (DAE), zijn stuk voor stuk hoopgevend. Bij sommigen komt deze hoop voort uit het stapje voor stapje aanpakken van lokale of persoonlijke vraagstukken. Bij anderen komt de hoop voort uit het bewijs dat een goed idee de complete samenleving kan beïnvloeden, op industriële en zelfs mondiale schaal. Een belangrijke notie daarbij is dat deze designprojecten er in eerste instantie niet op gericht waren om de wereld top-down te veranderen. Nee, zij vinden hun oorsprong in ideeën en activiteiten waarmee dringende vraagstukken van onderaf worden geadresseerd en verwerkt in mogelijke nieuwe richtingen. De projecten bieden een andere, nieuwe blik op hoe we via geïnspireerd denken en handelen kunnen kijken naar onszelf, naar ons leven en onze gewoonten. Ze tonen aan hoe zelfs kleine inspanningen het grote verschil kunnen maken.

LENTE 2019 — ZOMER 2019


Curatoren

Ilse Crawford en Oscar Peña

Expositie Design
Buro Belén

OVER CRAWFORD & PEÑA

De groepstentoonstelling HOPE at Home of Design Kazerne viert de impact van projecten gemaakt door de studenten van DAE’s hoofddocenten Ilse Crawford en Oscar Peña. In haar dagelijks leven creëert de Britse ontwerpster Ilse Crawford, hoofd van DAE’s afdeling ‘Man and Well-Being’ ruimtes en objecten die de zintuigen prikkelen en het welzijn bevorderen. Zij werkte o.m. voor IKEA en werd door Maison&Objet uitgeroepen tot Designer of the Year 2016, maar is wellicht het meest bekend door de volledig aan haar visie gewijde aflevering van de Netflix serie Abstract: The Art of Design uit 2017. De Colombiaanse Oscar Peña, hoofd van DAE’s ‘Man and Activity’, staat bekend als creatief directeur en productontwerper in professionele verlichting.

Crawford en Peña: “Het is vandaag de dag te gemakkelijk om je hopeloos te voelen. De continue informatiestromen van onze vele crises en mislukkingen wegen zwaar. Velen van ons hebben het gevoel niets te kunnen doen; dat de door onszelf veroorzaakte problemen niet meer zijn op te lossen. Dat is niet het geval. Maar een hopeloze houding houdt dat gevoel wel in stand, terwijl inspanning een van onze krachtigste katalysatoren is voor verandering. We lijken bijna blind geworden voor het feit dat zelfs kleine veranderingen het grote verschil kunnen maken. Toch zou het verstandig zijn om dit gezegde niet als een leeg cliché af te schrijven. Want als hopeloosheid een gemoedstoestand is, dan is hoop een activiteit. En een sterk gegeven van deze tijd is hoe razendsnel goede – dus niet alleen slechte – ideeën zich kunnen verspreiden. Bedenk maar eens in hoeverre onze houding ten opzichte van plastic, vlees en gender in slechts een paar jaar tijd is veranderd. Het is een radicaal idee dat we niet àlles hoeven te repareren om iets te repareren. Dat we de realiteit waar we voor staan onder controle kunnen krijgen als we ervoor kiezen. Of dat nu op persoonlijk, gemeenschappelijk of mondiaal niveau is. Laten we hopen dat we dat doen”.

ONTWERPERS DELEN OPTIMISME

Kazernes founder en creatief directeur Annemoon Geurts is DAE alumnus van de afdeling Man and Identity: “In Kazerne werken we vanuit een design perspectief. We delen het fundamentele optimisme van de ontwerper. Vaak blijkt het onmogelijke mogelijk, simpelweg omdat we geen nee accepteren en continue naar nieuwe, andere richtingen blijven zoeken. Dat is de basis voor innovatie. Ik ben er trots op dat we de hoopvolle vernieuwingsdrang van de voormalige en huidige studenten van Ilse en Oscar met onze bezoekers kunnen delen.

Featuring

Alissa + Nienke, Clémence Althabegoïty, Atelier NL, Émilie Bordes x Yoon Seok-hyeon x Chae Soowon, Simón Ballen Botero, Buro Belén, Nicolette Bodewes, Aurore Brard, Mirjam de Bruijn, Nacho Carbonell, Brigitte Coremans, Teresa van Dongen, Envisions, Pauline Esparon, Formafantasma, Dave Hakkens, Nienke Helder, Olivier van Herpt, Mirl van Hoek, Studio Mieke Meijer, Studio Joachim Morineau, Bas Kamp, Amenda Kelders, Agne Kucerenkaite, Don Yaw Kwaning, Anne Ligtenberg, Isabel Mager, Sabine Marcelis & Brit van Nerven, Tamara Orjola, Reineke Otten, Eva Oyevaar, Mathilde Philipponnat, Madeleine de Pontevès, Sanne Ree Barthels, Martin Sallieres, Renee Scheepers, Leo Schlumberger, Makiko Shinoda, Ines Sistiaga, Pieter Städler, Stone Cycling, Super Local, Pascale Theron, Daan Veerman, Elin Visser.

Thanks

Ruud Balk Fotografie, Brabant C, Haller Brun, Buro Belén, Ilse Crawford, Cultuur Eindhoven, Design Academy Eindhoven, Studio Anne Lightenberg, Hugo Macdonald, Moon/en/co/, Oscar Peña, Provincie Noord-Brabant, Studio van der Zandt.