David Derksen

www.davidderksen.com

EXHIBITIONS

2018–2019 | Ongoing Dialogue
2017–2017 | New Icons
2016–2016 | Next Up
2015–2015 | Dutch Design Week
2014–2015 | Open World

NEW CHINA

-Expo Ongoing Dialogue

Tijdens residenties in Jingdezhen liet David zich inspireren door zowel het historische keizerlijke porselein als de moderne Chinese stad. Twee thema’s vormden de uitgangspunten voor deze collectie: vervorming en het inpakken en stapelen van porselein.

GRID SPACE DIVIDERS

-Expo New Icons

Houtfineer wordt gebruikt om een goedkoper materiaal de uitstraling van massief hout te geven. Maar bij de Grid Space Dividers staat het op zichzelf. De kamerschermen hebben elk een eigen karakter, waarbij de echte en ‘onechte’ kwaliteiten van het materiaal worden uitgebuit.

Oscillation Plates

-Expo Next Up

Aan het uiteinde van een slinger heeft David Derksen (Design Academy Eindhoven, 2009) een zware metalen houder bevestigd die verf afgeeft. Door de slingerende beweging ontstaat een natuurlijk cirkelpatroon op de borden.

Transience mirror

-Expo Next Up

De zilveren laag aan de achterkant van spiegels is opzettelijk geoxideerd. Deze kunstmatige veroudering is aangebracht in decoratieve patronen. Het spiegelbeeld toont niet alleen de vergankelijkheid van iedereen die erin kijkt, maar ook die van de spiegel zelf.

Moiré Lights

-Expo Next Up

Twee ronde platen met elk duizenden kleine ronde gaatjes worden over elkaar geschoven, waardoor een intrigerend moiré-effect ontstaat. Het licht lijkt te bewegen en flakkeren. David Derksen nodigt de gebruiker uit om met één simpele handbeweging de lamp veranderen.

Moiré Jewelry

-Expo Open World

Wanneer twee gelijksoortige patronen over elkaar gedraaid of bewogen worden, creëert dat een interferentiepatroon, beter bekend als het moiré effect. Moiré Jewelry is een serie sieraden van messing en roestvrijstaal die spelen met dit hypnotiserende natuurverschijnsel.