NEW ICONS – RIETVELD NOW

Wie zijn de designvernieuwers anno 2017? Als Rietveld nog leefde, wat zou hij dan nu maken? Zou hij Maarten Baas heten? Of Dave Hakkens, Jalila Essaïdi, Jella Lena van Eck of anders?

Zomer 2017 – Herfst 2017

Curator
Annemoon Geurts

Tentoonstelling ontwerp
Moon/en/co in samenwerking met Lucas Zito

NEW ICONS – RIETVELD NOW

In 2017 viert Nederland onder de noemer Mondriaan tot Dutch Design het honderdste geboortejaar van De Stijl. Met de expositie NEW ICONS – RIETVELD NOW sluit Kazerne aan op dit themajaar. De belangstelling van het podium voor design gaat voorbij aan de kenmerkende combinatie van rechte lijnen en primaire kleuren van De Stijl.

DE NIEUWE RIETVELD?

Gasten werden tijdens hun bezoek aan NEW ICONS – RIETVELD NOW uitgenodigd om te stemmen op de designer waarvan zij denken dat die zich zal ontwikkelen tot ‘de nieuwe Rietveld’. Jalila Essaïdi werd door hen verkozen tot degene die over 100 jaar het meest waarschijnlijk bekend is als een icoon. In Kazerne toonde zij Mestic, het project waarin ze koeienmest omzet in duurzame materialen en zo bijdraagt aan de totstandkoming van een circulaire economie.

Het werk dat wordt getoond sluit aan bij de drijfveren van de toenmalige avant-garde: het doen versmelten van vorm en functie, en vooral de zoektocht naar een universele beeldende taal die recht doet aan de nieuwe tijd. Met designers en publiek poogt Kazerne de tijdgeest te doorgronden en te voorspellen welke designers en labels de tand des tijds zullen doorstaan.

FEATURING: Atelier NL (t.e.), Maarten Baas (Lensvelt), Joost van Bleiswijk, David Derksen, Studio Drift, Jella Lena van Eck, Kiki van Eijk, Piet Hein Eek (Social Label), Jalila Essaïdi, Dave Hakkens, Arne Hendriks, Chris Kabel & St. Joris (Label/Breed), Christien Meindertsma & Enkev (Label/Breed), Bertjan Pot (Weltevree), VANTOT (Envisions), Emma Verhoeven, Edwin Vollebergh (Social Label), Marcel Wanders (Moooi)

Thanks

Ruud Balk fotografie, Cultuur Eindhoven, EHV365, Gemeente Eindhoven, Lucas&Lucas, Jonathan Marks, Moon/en/co, Gert Staal, Studio Jeroen Wand, Hanneke Wiersma.