Waarom Eindhoven
Waar ratio en emotie samenkomen, that’s where the magic happens.
Techniek, design en kennis zijn van bijzondere betekenis voor de ontwikkeling van Metropoolregio Brainport Eindhoven. Met aanvankelijk Philips als grote aanjager manifesteerde de regio zich als een bijzonder gevarieerde en daarmee vruchtbare biotoop voor toptalent.
“Om het verschil tussen de linker- en rechterhersenhelft uit te leggen, gebruik ik vaak een eend: zie je feiten – een vogel met twee vleugels, twee poten en een snavel – of raakt het je verbeelding: een heerlijk gebraden eendenborst? Of denk je misschien zelfs aan een Deux Chevaux? Door rationeel/analytisch vermogen met emotioneel/associatief vermogen te combineren ontstaan aanprekende verhalen en uitgangspunten. Vanuit hun creativiteit en autonoom omdenken kunnen ontwerpers dat ontwikkelproces als geen ander ondersteunen.”
– Annemoon Geurts, creative director Home of Design Kazerne
Vandaag de dag laat Brainport Eindhoven zelfs “steden als Londen, München, Stockholm en Parijs achter zich als het om innovaties gaat”, zoals blijkt uit een publicatie van het Europese Octrooibureau (genoemd in dit artikel van dagblad Trouw).
In Kazerne zien wij al sinds 2014 dat toptalent: als exposant in onze ruimtes, als spreker bij onze congressen, aan tafel in onze restaurants. Wat ons altijd weer aan hen opvalt – en waarin wij ons herkennen – is het vermogen vanuit zowel de linker- als de rechterhersenhelft te denken, deze twee zelfs te koppelen. Dat we het kunnen bedenken én maken is een gouden combinatie.
Ga bijvoorbeeld maar eens na hoe productinnovaties van Philips al van oudsher zowel nuttig, gebruiksvriendelijk als esthetisch zijn. En hoe het bedrijf zich inmiddels inzet om levens te redden. Doordat hun technische en designteams continu samenwerken met de eindgebruikers – artsen, verpleegkundigen, ouders – overleven bij iedere volgend couveuseprototype weer meer baby’s.
Maar ook buiten de grote bedrijven vinden we prachtige voorbeelden:
- Reinier Bosch ontwierp vanuit Solarix zonnepanelen in de vorm van architectonische gevelpanelen.
- Simone Post maakt prachtige vloerkleden van afvalstroken van Vlisco.
- Het designgedreven EE Labels in Heeze zag de behoefte aan mondkapjes en stelde direct capaciteit op hun weefgetouwen beschikbaar.
Het zijn dit soort hoopvolle voorbeelden waar Kazerne haar inspiratie, missie en bestaansrecht aan ontleent. Niet voor niets vestigde Kazerne zich in 2014 hier, letterlijk in het centrum van de bedrijvigheid. Als rijke opleidings- en vestigingsplek is Metropoolregio Brainport Eindhoven bijzonder geschikt om nieuwe allianties te smeden tussen (top)ontwerptalent, bedrijven, bestuurders, onderzoekers en publiek – de zogenoemde Multi-helix, waar Kazerne met plezier deel van uitmaakt. Zo dragen we bij aan de verbinding tussen technologie, design en sociale innovatie, en creëren we kansen voor innovatie.
Heb je een vraagstuk of concreet project? Wil je een volgende stap zetten, of moet het roer juist radicaal om? Kijk dan op Opportunity Lab en meld je aan voor een vrijblijvende QuickScan.