KAZERNE LAB: SUSTAINABLE DAY CARE
BOAZ COHEN, SAYAKA YAMAMOTO (BCXSY), TWINKELBEL & MOSA
In dagbestedingsatelier Twinkelbel van Lunet zorg maken cliënten keramiek dat ze in de eigen atelierwinkel verkopen. Designers Boaz Cohen en Sayaka Yamamoto (BCXSY) werkten samen met hen aan duurzame producten met meerwaarde. Samen zochten ze, vanuit de materialen en technieken die cliënten al kennen, naar nieuwe mogelijkheden en uitstraling van de producten.
Kazerne Lab
Binnen Kazerne Lab werken professionele creatieven cross-over met andere (economische) sectoren aan producten, inzichten en prikkels voor actuele vraagstukken. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.
Het Lab is geen fysieke werkplaats maar een project waaraan in de hoofden en ruimten van de participanten wordt gewerkt.
Social Design Lab
Binnen het social design Lab onderzoeken participanten de open vraag hoe zij kunnen bijdragen aan een meer leefbare wereld van morgen.
Inventory Lab
Binnen het inventory Lab werken designers samen met de regionale maakindustrie aan innovatieve horeca-inventaris.
THANKS
Brabant C, Cultuur Eindhoven, Stichting Doen, Driven by Design, Metropool Regio Eindhoven, VSB fonds.
Cross-over Stamppot
De meeste producten uit de werkplaats en in de winkel van Twinkelbel kun je bestempelen als ‘naïeve kunst’: veel schalen, vazen en ander serviesgoed met getekende primitieve dieren en herkenbare vormen in primaire kleuren. In dit Kazerne Lab cross-overproject zetten de designers van BCXSY en cliënten samen een stap verder.
In de samenwerking bleken de cliënten van Twinkelbel grote affiniteit te hebben met hun eigen Nederlandse cultuur. Tijdens experimenten met keramiek kwam naar voren dat zij herkenbare beeld- en vormentaal beter en met meer plezier oppikken dan een abstracte. Voorbeeld: op een bolle vorm een ui naschilderen vinden ze fijner én leuker dan op een vierkant vlak. Zo ontwikkelde zich het idee voor Stamppot: vormen en beeldtaal van uien, aardappelen en wortels die cliënten herkennen.
Het Stamppotconcept breidt zich uit. Vanaf medio september 2014 ligt er een handleiding met de nieuwe kleuren en structuren. Andere dagbestedingscentra van Lunet zorg gebruiken die om zelf ook de producten te vervaardigen die goed in de markt liggen.
Het concept is gepresenteerd bij Spazio Rosanna Orlandi tijdens de Salone del Mobile 2014 in Milaan.
Gezocht: maatschappelijke ondernemer
Uit Stamppot valt veel meer te halen. Daarom zoeken we nu een maatschappelijk betrokken ondernemer, om samen de producten nog breder en steviger in de markt te zetten.
De handleiding met nieuwe structuren- en kleurenpaletten ligt er. Daaruit kan bijvoorbeeld een bijzonder servies tevoorschijn komen, maar ook een lijn met handbeschilderde tegels.
Doel is in elk geval een mes dat aan álle kanten snijdt. Een gewild en commercieel interessant product te leveren. Een fraai product af te leveren waar cliënten trots op zijn. Een grotere afzetmarkt. Meer omzet en inkomsten voor Twinkelbel, als tegenwicht voor recente bezuinigingen. Meer mogelijkheden voor dagbesteding en vervoer voor cliënten van Lunet zorg. Kortom: bijdragen aan een leefbare wereld van morgen.
Kazerne Social Design Lab
Met dank aan Stichting DOEN werken kunstenaars, designers en andere creatieven cross-over aan nieuwe inzichten voor maatschappelijke vragen. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.
CREDITS
• Boaz Cohen, Sayaka Yamamotho (BCXSY)
• Twinkelbel (Lunet zorg)
FONDSEN
• Stichting DOEN
SPONSORS
• BNO
• Ruud Balk Fotografie
• Dekkers Communicatie
• Rosanna Orlandi