KAZERNE DESIGN AWARD 2024
De genomineerden voor de Kazerne Design Award 2024, van links naar rechts: Ben van Kemenade, Niels Nijman Diffre, Willem Zwiers, Seungbee Han, Pierre Salaün, Alissa Guillouet, Lotte Wigman, Martha Nash, Clemens. Tomlow. Foto Ruud Balk
Morgen wordt gevormd door de studenten van vandaag.
De Kazerne Design Award is een aanmoedigingsprijs voor recent afgestudeerde studenten van de Design Academy Eindhoven. De jury honoreert jaarlijks een gelukkige winnaar met eeuwige roem en 5.000 euro.
KAZERNE Design Award 2024
Morgen wordt gevormd door de studenten van vandaag. Op 7 mei 2024 wordt de vijfde Kazerne Design Award uitgereikt: een aanmoedigingsprijs voor recente alumni van Design Academy Eindhoven. De jury honoreert de gelukkige winnaar met eeuwige roem, een expositie van het genomineerde werk en maar liefst 5.000 euro om te starten. Met dank aan Rotary Club Eindhoven Soeterbeek.
De genomineerden voor de Kazerne Design Award zijn Alissa Guillouet, Seungbee Han, Ben van Kemenade, Martha Nash, Niels Nijman, Daan Overgaag, Pierre Salaün, Clemens Tomlow, Lotte Wigman, Willem Zwiers
De jury bestaat uit Kiki van Eijk (Kiki and Joost), Annemoon Geurts (Kazerne), Jan Hoorntje (Rotary Club EIndhoven-Soeterbeek) en Daphna Isaacs (Daphna Laurens).De Kazerne Design Award 2024 wordt mede-mogelijk gemaakt door sponsor Rotary Club Eindhoven-Soeterbeek. Initiator van de aanmoedigingsprijs was Stichting Loyola, die de eerste drie edities steunden met een financiële bijdrage en de openstelling van het netwerk.
De besloten Awardshow, inclusief presentaties van alle genomineerden, is om 20:00 uur live te volgen via het YouTube kanaal van Kazerne. De tentoonstelling is tot eind september te bezoeken. Home of design Kazerne is open van maandag tot en met zaterdag vanaf 12:00, om de expo te bekijken, voor lunch en diner. Ook op het Is-This-Paris?-No-This-Is-Eindhoventerras van het erfgoed. Toegang is gratis.
Bekijk hier de opname van de Award Show.
Jury
Kiki van Eijk is een van de meest talentvolle namen binnen Dutch Design. Haar wereld is grillig en kleurrijk, lyrisch en persoonlijk, maar verfijnd door vakkundig vakmanschap.
In haar ontwerpstudio kiest Anne Ligtenberg expliciet voor onderwerpen die bijdragen aan ons persoonlijke en/of maatschappelijke welzijn. Ingewikkelde vraag-stukken weet zij succesvol te vertalen en verbeelden in toegankelijke ontwerpen.
Annemoon Geurts is de oprichter en creatief directeur van de gerenommeerde designhub Kazerne, waar zij samen met gastcuratoren als Joseph Grima, Lidewij Edelkoort en Ilse Crawford de betekenis van design voor de wereld van morgen laat zien.
Jan Hoorntje, voormalig CEO van Polaroid, heeft een sterke en succesvolle achtergrond in het bouwen van merken en heeft een diepgaand begrip van de kracht van design om bedrijven te transformeren.
Winnaar
Martha Nash | MarthaMarthaMarthacoin
Crypto, macro-economie, geldsystemen?
Gelukkig heb ik mijn spaarvarken nog
Economieën en geldsystemen – voor de leek is het geen gemakkelijke kost. Maar met de wereldwijde impact van ons economische stelsel op grondstoffen, gezondheid en welzijn van mens en natuur, is het noodzakelijk dat we beter grip krijgen op wat er gaande is. Op humoristische wijze neemt Martha Nash de rol aan van een autocratische bankier met ‘s werelds eerste fysieke cryptomunt, de MarthaMarthaMarthacoin. Maak je Martha blij, dan stijgt de waarde van jouw munt. Maar let op: hoeveel is een koffer vol Marthas jou eigenlijk echt waard?
De veelzijdige ontwerper Martha Nash (Verenigd Koninkrijk) zet humor en storytelling in om complexe prosessen begrijpelijk en bespreekbaar te maken. Bureaucratie en economie zijn in haar verbeeldingen niet langer abstract, maar gemeenschappelijk en door eenieder beïnvloedbare systemen. Haar liefde voor keramiek, die ook zichtbaar is in MartaMartaMarthacoin ontwikkelt zij verder in de master Keramiek en Glas aan de Royal College of Art in Londen.
Genomineerden
Niels Nijman Diffre | Louis Vuitton Gucci air max TN Lacoste shoe bag
Fashion icon of AI? Hoe authentiek is designerkleding?
De hier gepresenteerde fashion items komen niet van de hand van een vermaarde ontwerper, maar zijn eenvoudigweg door AI gegenereerd, in 3D geprint en tenslotte geverfd.
Ogenschijnlijk authentieke ontwerpen, lijken zo heel wat minder begerenswaardig dan hun presentatie doet vermoeden. Door te spelen met de inwisselbaarheid van designerkleding, plaatst Niels Nijman Diffre vraagtekens bij de aan fashion icons ontleende identiteit van jongeren in Parijse voorsteden.
Ontwerper Niels Nijman Diffre (Frankrijk) woont en werkt in Parijs, waar hij onder meer product design studeerde. In zijn actuele werk richt hij zich op de sociale context en perceptie van producten en hun verschijningsvormen.
Alissa Guillouet | A Consolidation for Melancholic Souls
Een tijdloze plek voor gedeelde melancholie
A Consolidation for Melancholic Souls toont een opeenvolging van melancholische poses, afkomstig uit de Westerse kunstgeschiedenis, van Albrecht Dürer’s Melencolia (1514) tot aan recent werk van William Kentridge. De geïsoleerde poses, los van de kunstwerken waar ze oorspronkelijk deel van maakten, geven blijk van de gevoelde ‘weltschmerz’ door de eeuwen heen. In deze verdichte opeenvolging ontstaat ruimte. Een moment voor de hedendaagse toeschouwer, om zich over te geven aan eigen gevoelens van weemoed, verlangen, pijn, wanhoop.
We zijn niet alleen.
Kunstenaar en ontwerper Alissa Guillouet (Frankrijk), onderzoekt de beleving van het menszijn aan de hand van historische en recentek kunst en cultuur. Door te concentreren op elementaire zaken, legt zij belangrijke verbindingen tussen mensbeelden toen en nu. In het bijzonder maakt ze gebruik van performances, waarmee ze abstracte verbanden zichtbaar en invoelbaar maakt, en die door toeschouwers in gezamenlijkheid kunnen worden beleefd.
Seungbee Han | Things we can love, maybe inevitably; Bee Machine
Met welke voorliefde bepaalt AI onze data?
Bee Machine onthult de succeskans op vriendschap of liefde tussen de gebruiker en ontwerper Bee Han, op basis van gezichtsanalyse en vijf algoritmen. De algoritmen zijn gebaseerd op Bee Han’s eigen voorkeuren en eigenschappen, en op de studie van fysiognomie (het lezen van iemands karakter aan de hand van uiterlijkheden). Voor de gebruiker blijven de algoritmen onzichtbaar, de uitkomst is echter onherroepelijk. De subjectiviteit van door de machine gegenereerde data, roept vragen op over ons vertrouwen in technologie.
Seungbee Han (Zuid-Korea) is geïnteresseerd in de relatie tussen mens en technologie, en speelt met de sociale acceptatie van nieuwe technologieën in de toekomst. Met spel, verbeeldingskracht en humor laat zij haar publiek op nieuwe manieren naar deze kwesties kijken en hun houding ten aanzien van technologie heroverwegen.
Ben van Kemenade | Regenarated
Toen ontwerper Ben van Kemenade ontdekte dat houtbewerker Riky van Dulleman na 40 jaar ambacht niet langer in staat was haar rijke verzameling hout te beheren, zag hij direct het belang om de collectie met zorg te conserveren. Met de installatie Regenerated stelde hij het op rond een vers gekapte wilg, die ligt te drogen. Het vocht dat daarbij vrijkomt, voorkomt dat het oude hout buigt, twist of breekt. Zo versterkt de ontwerper niet alleen de oude en nieuwe materialen, maar schept hij een toekomst voor ambachtelijke kennis.
Met zijn ontwerpen roept Ben van Kemenade (Nederland) op tot zorg voor alledaagse objecten. Naast de onvermijdelijke snelheid van ons geïndustrialiseerde bestaan schept hij een bedachtzame rust: met aandacht voor materiaal, ambacht en erfgoed. Ben van Kemenade woont en werkt in Eindhoven, in een studio met gelijkgestemden. Een nieuwe generatie ontwerpers, die met oog voor vakmanschap en traditie de toekomst bestormt.
Daan Overgaag | Seeds of Resilience
Vergeten gewassen: smaken en verhalen van een oude toekomst
De groenten en gewassen die we kennen uit de supermarkt, lijken nog weinig op hun biologische voorouders. Daan Overgaag verzamelde en verbouwde 145 oude, nieuwe en wilde plantensoorten op grond in de Zuidoostbeemster. Een levend archief, en bovendien smaakvol, want met de oogst bereidde hij een bijzondere pop-up beleving: diners met aandacht voor de verscheidenheid van historische ingrediënten, die door hun gecommercialiseerde nazaten verdrongen zijn.
Daan Overgaag (Nederland) is gastronomisch ontwerper, antropoloog én chef. Zijn werk combineert antropologisch veldwerk, wetenschappelijk onderzoek, designmethodes en koken – en is gericht op het onderzoeken en ontdekken van oude en nieuwe voedselbronnen en technieken. Als een van de oprichters van Casa Kaos, een gastronomische studio op de Filipijnen, opende hij recent Roots Restaurant. Hier vertaalt hij zijn onderzoek naar dat wat hij het liefste doet: koken.
Pierre Salaün | H.B.M.S.
1.5-mm dik, vouwbaar, sculpturaal, onverwoestbaar
De Hand-Bent Metal Shelf (H.B.M.S.) is gemaakt van één industriële plaat roestvrij staal van 1,5 mm dikte. Het ingenieuze ontwerp is met een laser uit de plaat gesneden. Na transport vouwt de nieuwe eigenaar de voorgesneden stukken in positie: het relatief dunne materiaal transformeert in een stijve structuur met schappen, oftewel een kast. Het project stelt een bewuste omgang met schaarse materialen voor. Tegelijkertijd presenteren de meubels een koele industriële esthetiek waarin de ontwerpkeuzes zichtbaar en levendig zijn.
Met een scherp gevoel voor esthetiek, functionaliteit en techniek creëert de in Parijs en Eindhoven wonende en werkende Pierre Salaün (Frankrijk) ingenieuze productontwerpen waarbij kostbare materialen optimaal worden benut. Bijvoorbeeld door toepassing van industriële technieken, tijdloze vormgeving en aandacht voor de levenscyclus van het materiaal. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar met grote potentie voor duurzaam productontwerp op industriële schaal.
Clemens Tomlow | Monster Under the Bed
Monsterlijke kostuums openen je hart voor de eigenaardige ander
Overal ter wereld worden verhalen over monsters verteld. Vaak enge verhalen, waarin het monster symbool staat voor een onvoorspelbaar kwaad. Maar ook zijn er tal van verhalen waaruit blijkt dat wat monsterlijk lijkt, eerder onbekend en onbegrepen is dan werkelijk kwaadaardig. Van Disney’s Klokkenluider van de Notre Dame en Belle en het Beest bijvoorbeeld, leren kinderen om over angsten heen te stappen. Clemens Tomlow:
“Als queer persoon voelde ik me vaak een monster in de ogen van anderen: eigenaardig, vreemd en onbegrepen. Maar ik ontdekte dat er kracht schuilt in het vieren van je anders-zijn”. Met zijn monsterlijke kostuums nodigt hij ons uit om het vreemde en het bizarre in de ander en jezelf te omarmen.
Clemens Tomlow (Nederland) is een veelzijdig kunstenaar en ontwerper. Met textiel, mode en kostuums maakt hij intieme verhalen beeldend, van hemzelf en anderen. Inspiratie voor zijn uitbundige creaties vindt hij in het alledaagse leven en kinderlijke expressie. Met spel, fantasie en grootse gebaren opent hij de harten van zijn publiek, zodat zij open staan voor grootse emoties en onvertelde verhalen.
Lotte Wigman | Negotiating Boundaries
Designing for the Symbiocene
Op zoek naar harmonie:hoe kunnen mens en niet-mens samenleven?
In onze tijd, het Antropoceen, draait alles om de mens. Het lijkt wel alsof we zijn vergeten dat we de planeet aarde met duizenden andere soorten delen, met grote gevolgen voor de ecologie. Met het oprukkende water, is het waarschijnlijk dat de door de mens gebouwde omgeving binnen onafzienbare tijd ook nieuwe bewoners krijgt. Designing for the Symbiocene stelt een bouwstijl voor die gunstig is voor mens en zeedieren. Het project stelt een toekomst voor, waarin mens en niet-mens in symbiose samenleven.
Ontwerper Lotte Wigman (Nederland) verbindt biologie, geschiedenis, archeologie en architectuur in beeldende voorstellingen over ecologie van het verleden, heden en toekomst.
Zij combineert theorieën en veldwerk, en zoekt hierbij telkens naar onderbelichte perspectieven, zoals dat van niet-mensen. Hoe kunnen we deze inzichten gebruiken om onze wereld te herontwerpen? In 2023 ontving zij de Rene Smeets Award.
Willem Zwiers | Willems Ceramics Atelier
Scheuren, bellen, beslagen, vervormd – Willem Zwiers maakt keramiek met echte klei
Willems Ceramics Atelier is een werkplaats als geen ander. Traditie, conventie en wetenschap vervangt Willem door intuïtie, experiment en spel. Met zelfontworpen, eenvoudig gereedschap en allerlei analoge machines, schept hij ruimte om de klei in ware aard te kunnen ervaren en bewerken. Keramiek mét luchtbellen, gescheurd of bewerkt met een gehaktmolen, niets is te gek. Het resultaat: onconventionele schoonheid.
De ontwerpen van Willem Zwiers (Nederland) kenmerken zich door een ongekende creativiteit, vrijheid en speelsheid. Intuïtief en onderzoekend, los van conventies of vooraf bedachte uitkomst. Willem is er niet minder ambitieus om: met veel toewijding en grote productiviteit claimt hij erkenning voor zijn alternatieve werkwijze in het internationale design circuit.
Award show
Tijdens de avondvullende award show presenteerden de genomineerden hun afstudeerwerk in 3-minuten durende pitches aan publiek. Moderator was Jeroen Junte, founder van Designdigger en journalist bij onder meer de Volksrant. Opvallend was de hoge kwaliteit en de diversiteit van de thema’s. De jonge talenten beseffen dat zij de toekomst opnieuw kunnen vormgeven. Met circulariteit en het omdenken van systemen als gegeven reiken de ontwerpers hoopvolle alternatieven aan. .
Zelf zien
De Kazerne Design Awardshow is terug te kijken via het Kazerne YouTube kanaal. De tentoonstelling staat tot najaar 2024 in Kazerne in het centrum van Eindhoven. Hier kunnen bezoekers eten, drinken en verblijven omringd door de expositie. Ook op het lommerrijke terras. Toegang is gratis. Rondleidingen op aanvraag. Open van maandag tot en met zaterdag vanaf 12:00 uur.
Kazerne – Home of Design
Paradijslaan 2-8, 5611 KN Eindhoven
T + 31 40 207 37 30