SOFTWEAR – LIDEWIJ EDELKOORT

Al in 1998 voorzag trend forecaster Lidewij Edelkoort hoe technologie een belangrijke plaats zou gaan innemen in onze dagelijks leefomgeving. Twintig jaar later bevestigt zij dit met de presentatie van SOFTWEAR, een installatie die laat zien hoe de nieuwe hardware-producten van Google naadloos integreren in ons leven, in plaats van het te verstoren. Voor deze installatie maakte de Nederlandse ontwerper Kiki van Eijk een serie wandkleden die voortkomen uit collages van het in de Google-producten verwerkte textiel.

HERFST 2018  — LENTE 2019


Curator

Lidewij Edelkoort voor Google in samenwerking met Kiki van Eijk.

OVER LIDEWIJ EDELKOORT

Trend forecaster, curator, uitgever en onderwijsspecialist Lidewij Edelkoort deelt als intuïtieve denker en wereldreiziger haar visie op sociaal culturele trends met strategen, designers en marketeers in uiteenlopende branches: zij adviseert bedrijven als Philips, Nissan, Esprit, Siemens en L’Oréal en de Nederlandse overheid. Haar stem wordt gehoord. Het was met name Edelkoort die halverwege de jaren negentig hielp om Dutch design vanuit het autonome perspectief een internationaal begrip te maken.

Edelkoort nodigde Kiki van Eijk uit om 6 unieke edities te produceren die de essentie van Softwear samenvatten. Op basis van miniatuurstillevens van handgeknipte stoffen uit de producten van Google, werden de collages gefotografeerd en digitaal omgezet naar een grotere schaal, waarbij bepaalde structuren en texturen werden overdreven; alvorens te worden geweven op een jacquardweefgetouw in het internationaal bekende TextielLab in Tilburg. Van Eijk gebruikte meer dan 40 verschillende garens in de fabriek, van mohair en wol tot biologisch katoen, linnen en metaalvezels.

Elementen uit een huiselijk interieur illustreren de zorgvuldig ontworpen visie van Google op de versmelting van technologie en lifestyle. Softwear’s integratie van textiel, tactiliteit en welzijn daagt de rol van hardware thuis uit, wat aanleiding geeft tot een gesprek over de toekomst van technologie en de geïntegreerde aanwezigheid ervan in ons leven.

De installatie maakte zijn debuut tijdens de Salone del Mobile in Milaan in april 2018 en was in Kazerne voor het eerst in Nederland te zien.