WASTE NO MORE – LIDEWIJ EDELKOORT

In 2009 startte het Amerikaanse modelabel Eileen Fisher een take-back programma – onderdeel van een circulair systeem ontworpen om de waarde van onze kleding te bewaren. Sindsdien verzamelden zij meer dan 1.2 miljoen kledingstukken, ongeacht hun staat en stadium. Onder leiding van creatief directeur Sigi Ahl transformeert de Waste No More studio de meest beschadigde kleding met een speciale vilttechniek – die geen water of kleuring behoeft – tot unieke kunstwerken, wandkleden, kussens en accessoires. Waste No More is een ambitieus experiment, geworteld in een diepgevoelde waardering voor de waarde van hernieuwbare materialen – met een ambachtelijke benadering tot vakmanschap en technologie.

HERFST 2019  — LENTE 2020


Curator

Lidewij Edelkoort voor Eileen Fisher

Art
Sigi Ahl

OVER LIDEWIJ EDELKOORT

Trend forecaster, curator, uitgever en onderwijsspecialist Lidewij Edelkoort deelt als intuïtieve denker en wereldreiziger haar visie op sociaal culturele trends met strategen, designers en marketeers in uiteenlopende branches: zij adviseert bedrijven als Philips, Nissan, Esprit, Siemens en L’Oréal en de Nederlandse overheid. Haar stem wordt gehoord. Het was met name Edelkoort die halverwege de jaren negentig hielp om Dutch design vanuit het autonome perspectief een internationaal begrip te maken.

Als ware circulaire onderneming omvat Waste No More meer dan alleen het hergebruiken van het oude voor het nieuwe. Het zet de conventionele cyclus van consumentisme op zijn kop: van productie, tot gebruik, tot afdanken. Het opent de kledingindustrie naar meerdere industrieën, terwijl het de traditionele functies van materialen heroverweegt en bekende ketens omleidt tot verrassende nieuwe systemen. Waste No More is een inspanning om kunst en ontdekking, kunstenaars en bedrijven samen te brengen op weg naar een zero-waste, high-design toekomst.