KAZERNE DESIGN AWARD 2021

Morgen wordt gevormd door de studenten van vandaag.

De Kazerne Design Award is een aanmoedigingsprijs voor recent afgestudeerde studenten van de Design Academy Eindhoven. De jury honoreert jaarlijks een gelukkige winnaar met eeuwige roem en 5.000 euro. Gesponsord door Stichting Loyola.

De jury en het stichtingsbestuur, koos voor Teunland na een uitvoerig beraad. Selectiecriteria waren authenticiteit, creativiteit, uitvoering en relevantie van de ontwerpen in combinatie met een pakkende pitch. Jurylid Van Eijk: “Teuns project is juist nu relevant, nu de wereld steeds digitaler wordt, zeker de laatste anderhalf jaar. Zijn project en presentatie gaan over maken en improviseren. De huidige onzekere situatie vraagt om mensen die kunnen improviseren. Binnen zijn project zijn nog veel ideeën die hij de komende jaren kan ontwikkelen.”

Bekijk hier de Kazerne Design Award Show 2021, met de vier minuten pitch van de 8 genomineerden en de prijsuitreiking aan Teun Zwets. Moderator: Jeroen Junte.

Jury

Kiki van Eijk is een van de meest talentvolle namen binnen Dutch Design. Haar wereld is grillig en kleurrijk, lyrisch en persoonlijk, maar verfijnd door vakkundig vakmanschap.

In haar ontwerpstudio kiest Anne Ligtenberg expliciet voor onderwerpen die bijdragen aan ons persoonlijke en/of maatschappelijke welzijn. Ingewikkelde vraag-stukken weet zij succesvol te vertalen en verbeelden in toegankelijke ontwerpen.

Annemoon Geurts is de oprichter en creatief directeur van de gerenommeerde designhub Kazerne, waar zij samen met gastcuratoren als Joseph Grima, Lidewij Edelkoort en Ilse Crawford de betekenis van design voor de wereld van morgen laat zien.

Winnaar

Teun Zwets – Project Teunland

www.teunzwets.nl

Welkom in Teunland: de fascinerende wereld die voortkomt uit het lenige brein van Teun Zwets. Elk object werd in minder dan een dag gemaakt, met materialen die voorhanden waren om zo min mogelijk tijd te verliezen en geconcentreerd te kunnen blijven. Met een focus op het praktische in plaats van het conceptuele, op bruikbaarheid in plaats van afwerking, creëert hij een persoonlijke esthetiek die onze wegwerpmaatschappij ter discussie stelt. 

Genomineerden

Noor Bootsma – The Alliance of Common Waters

www.noorbootsma.com

De internationale wateren zijn de enige ruimten op aarde die voor iedereen openstaan. Maar we gebruiken de oceanen als een vuilnisbelt en vissen ze leeg. Noor Bootsma stelt voor om de principes die worden gehanteerd bij gemeenschappelijke tuinen als model te nemen voor de gedeelde zorg over de oceanen. Hier worden producten, kennis en verantwoordelijkheid gestructureerd gedeeld. Deze sociale samenwerking beschermt tegen nalatigheid en onverschilligheid. 

Miya FassbenderUrban Futures

 

Steden zijn gemeenschappelijke projecten, maar weinig mensen weten wat een stedenbouwkundig planningsproces precies inhoudt en wie daar allemaal bij betrokken zijn. Miya Fassbender ontwikkelde een bordspel om deze complexe vraagstukken spelenderwijs te adresseren. Zoals in ieder groepsproject zijn er ook hier tegenstrijdige posities en meningen. Voor millennials die uit de woningmarkt geprijsd zijn, en voor iedereen die zich afvraagt waarom steden zich ontwikkelen zoals ze doen.

Niall Keville – Objectext

www.niallkeville.com

Objectext van Niall Keville bestaat uit een serie van objecten, systematisch opgebouwd vanuit dezelfde vormbeperkingen als lettervormen – met rechte en gebogen lijnen – als ware het een driedimensionaal alfabet. Hun schaal en materialiteit suggereren meubilair of objecten die op de een of andere manier met het menselijk lichaam te maken hebben. De ambigue betekenis roept vragen op over hoe wij objecten lezen en hoe wij de interactie tussen onszelf en objecten kunnen herschrijven.

Benjamin Motoc – Growth

www.benjaminmotoc.com

Een moedervlek hier, wat rimpels daar; een familie lijkt misschien op elkaar, maar ieder individu is feitelijk anders. Benjamin Motoc koos andere dan standaard materialen voor zijn industriële mallen en ontwikkelde zo een productielijn die weliswaar uitgaat van series, maar die bij elk gietstuk een uniek resultaat opleveren. Zijn sculpturale meubelstukken vertellen zo het verhaal van hun evolutie en stellen hedendaagse massaproductie ter discussie.

Paulien Nabben – AMBARA

www.pauliennabben.com

Rwanda stimuleert met succes het lokale ontwerp en de productie van kleding. Vaak worden hier echter geïmporteerde, milieubelastende stoffen voor gebruikt. Ambara is een collaboratief textiellab waarbinnen Paulien Nabben samenwerkt met Rwandese ambachtslieden en experts. Samen ontwikkelen zij textiel vanuit lokale plantaardige grondstoffen. Haar toegankelijke methodieken dragen bij aan zowel het economische als het ecologische welzijn.

Marie Panken – Type of Thought

www.mariepanken.com

Geïntrigeerd door het 140 jaar oude QWERTY-toetsenbord, realiseerde Marie Panken zich dat gedachten veranderen als ze vanuit het hoofd via de hand op papier of het beeldscherm terechtkomen. Type of Thought bestaat uit vier typemachines, elk geïnspireerd door een moderne kunststroming. “Wil ik mijn geest de vrije loop laten, nieuwe verbanden vinden, doorsnijden tot de kern of mijn perspectief veranderen? Ik wissel van gereedschap afhankelijk van mijn doel.”

Tadeás Podracky – The Metamorphisis

www.tadeaspodracky.com

Onze omgeving wordt steeds minder persoonlijk. We leven in prefab huizen, gevuld met massa-geproduceerde meubels en brengen veel tijd door in een virtuele wereld. Om een meer duurzame, sterkere emotionele band met onze omgeving te bewerkstelligen, creëerde Tadeáš Podracký een serie objecten op basis van emotionele beslissingen, vernietiging, onvoorspelbaarheid en expressie, waarmee hij tegelijkertijd de gelaagde identiteit van het hedendaagse individu benadrukt.