KAZERNE DESIGN AWARD 2022
Jury
Kiki van Eijk is een van de meest talentvolle namen binnen Dutch Design. Haar wereld is grillig en kleurrijk, lyrisch en persoonlijk, maar verfijnd door vakkundig vakmanschap.
In haar ontwerpstudio kiest Anne Ligtenberg expliciet voor onderwerpen die bijdragen aan ons persoonlijke en/of maatschappelijke welzijn. Ingewikkelde vraag-stukken weet zij succesvol te vertalen en verbeelden in toegankelijke ontwerpen.
Annemoon Geurts is de oprichter en creatief directeur van de gerenommeerde designhub Kazerne, waar zij samen met gastcuratoren als Joseph Grima, Lidewij Edelkoort en Ilse Crawford de betekenis van design voor de wereld van morgen laat zien.
Winnaar
Ruben Warnshuis – Industrial Devolution: the workshop
Uit nieuwsgierigheid naar de groeiende afstand tussen producent en consument decentraliseerde Ruben Warnshuis de schoenproductie naar een werkplaats waar iedereen deze kan maken. Het afstudeerproject ‘Industrial Devolution’ bestaat uit vier houten werkstations die uitnodigen om zelf zolen te weven, bovengaren door deze zolen te rijgen, het bovenwerk te weven en het schoeisel af te werken. Door de productie te de-evolueren naar een minder complex low-tech proces, beoogt hij onze vaardigheden, materiaalkennis en relatie tot dagelijkse gebruiksvoorwerpen te vergroten en daarmee ook onze zelfredzaamheid.
Genomineerden
Adaptism – Eliott Vallin & Paul Youenn – Flax Linen
Linnen plooit. Linnen kreukt. Linnen is niet kleurvast. Deze eigenschappen worden vaak als negatief gezien. Vanuit hun onderzoek naar de culturele en industriële geschiedenis van vlas ontwierp Adaptism drie objecten die hier juist gebruik van maken. De plooien van het overhemdjasje geven het gevoel van een deken. De stoel wordt onderdeel van de architectuur. De onvolkomenheden van het textiel rond de lamp maken het licht diffuser, en spelen met de lichtintensiteit.
Bruno Baietto – Follow The Crumbs That Fall From Your Own
Design materialiseert ideologie en beweegt modieus mee met de tijd. In zijn afstudeerproject ‘Follow The Crumbs That Fall From Your Own’ verkent Bruno Baietto design als kritisch instrument om te reflecteren op sociaal-maatschappelijke waarden. Hij verweeft de symboliek van brood – arbeid, klasse, politiek en religie – met zijn familiegeschiedenis in ontwerpen van porselein, in brood geblazen glas en tegels van afgedankte werkkleding. Een animatronic afvalbak becommentarieert de pracht en praal van het project en de tegenstrijdigheden van de designwereld zelf.
Hsin Min Chan – To-be-looked-at-ness
In het dagelijks leven worden mensen, met name vrouwen, voortdurend geobserveerd. In haar afstudeerproject ‘To-be-looked-at-ness’ deelt Hsin Min Chan haar eigen ervaringen op een quarantaineafdeling tijdens de eerste coronagolf, waar zij 24 uur per dag door een bewakingscamera in de gaten werd gehouden. Deze mensonterende ervaring maakte haar bewust van vergelijkbare situaties, maar ook dat beeldvorming te manipuleren is. Dit resulteerde in een sculpturale jurk. Een harnas dat de vrouw ongenaakbaar en autonoom maakt, niet langer eigendom van anderen of beheerst door de mannelijke blik.
Eva Jagerman – Naar Eigen Hand
Moderne breimachines zijn slim en efficiënt, maar missen de persoonlijke touch van het traditionele handwerken. In haar afstudeerwerk ‘Naar eigen hand’ transformeert Eva Jagerman de efficiëntie van deze volautomatische machine tot een sociale aanjager. Het vereist teamwork om de handgrepen heen en weer te duwen en de samengevoegde draden van vijftien houten klosjes in de haken te leiden. De installatie viert de waarde van eerlijk vakmanschap en nodigt uit tot een hands-on-sessie van co-creatie.
Leo Maher – Glimpses into Unfamiliar Passions
De sociaal-maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit is al eeuwenlang verbonden met een specifieke culturele context. In zijn afstudeerwerk onderzoekt Leo Maher de erfenis hiervan – de identificatiemiddelen, legendes, eufemismen, afwijkend gedrag en signaleringsmechanismen – en hoe oude culturen en samenlevingen verbonden zijn met de moderne gayscene. ‘Gentlemen of the Backdoor’ is onderdeel van de serie ‘Unfamiliar Passions’. Het ontwerp verbeeldt eufemismen die in 18e-eeuws Engeland werden gebruikt: ‘Backgammon Player’, ‘Faggot’, ‘Loathsome Ganymedes’ en ‘Chicken’. Het project beoogt een medium – een stem – te geven aan de grenzeloze geschiedenis van queer legenden.
Fé Ramakers – The Unselfish Cabins
Wereldwijd worden we geconfronteerd met vraagstukken op gebied van watermanagement, afvalverwerking, opwarming, biodiversiteit en sociale cohesie. Met haar afstudeerproject ‘Unselfish Cabins’ onderzoekt Fé Ramakers hoe architectuur het ecosysteem van de stad positief kan beïnvloeden en tegelijkertijd woningen kan creëren met een minimaal ruimtegebruik. De Public Waste Cabin bijvoorbeeld voorziet in een openbaar toilet en container voor organisch afval waarvan de inhoud wordt omgezet in energie en compost. De Water Capturing Cabin voorkomt dat straten overstromen. Het delen van hun hulpbronnen met andere huizen, zoals de Greenhouse Cabin, is de volgende stap naar een circulair systeem.
Moon Seop Seo – Passing To The Lake
Staand aan de oever van een meer kalmeert zijn geest. Dat is waarom Moonseop Seo het meer mee naar huis nam. Maar eenmaal in een glas op de keukentafel was deze magie volledig verdwenen. Met zijn afstudeerwerk ‘Passing to the Lake’ brengt hij een eerbetoon aan het levende water en de potentie ervan in een stedelijke omgeving. Kijk hoe een druppel water in een plas valt en weer tot leven komt. Ervaar het ontspannende ritme van het water midden in het rumoer van de stad.
Barbora Středová – Tribute to Cleaning
Ook al kost schoonmaken veel tijd en moeite, het is iets waar we eigenlijk nooit over praten. De afstudeerinstallatie ‘Tribute to Cleaning’ van Barbora Středová bestaat uit een boek en een reeks keramische instrumenten, die het schoonmaken herwaarderen. Het boek vraagt empathie voor de verschillende ervaringen van schoonmaakprofessionals, en onderzoekt de waarde ervan in onze samenleving. De serie keramische objecten laat zien dat schoonmaken ook vreugdevol kan zijn. Een eerbetoon aan alle schoonmakers die er dag in, dag uit voor zorgen dat een omgeving wordt gecreëerd waarin iedereen zich goed voelt.