Up in your arms – Simone van Bakel

Wie kent zijn eigen lichaam echt? Wie kent de mens? Het leven openbaart zich in de aanraking: textuur, temperatuur, huidspanning, kracht. 

In haar kunstwerken zoomt Simone van Bakel steeds verder in op het menselijke lichaam. Fragmenten van ellebogen, of vormen die doen denken aan ingewanden, oorschelpen of hartkleppen. Het keramiek is gepolijst, geglazuurd, bedekt met glasparels, een reliëf of speciale lak die bij aanraking lijkt te veranderen. Als een strak gespannen huid, die snakt naar een verzachtende aanraking. Door deze als afzonderlijke objecten aan een wand te plaatsen, kunnen zij op zichzelf worden waargenomen. Los van een lichaam, ieder met een eigen werkelijkheid vanuit een bijna anatomische vanzelfsprekendheid.

Simone van Bakel onderzoekt met keramiek naar de essentie en diversiteit van het lichaam. Onze organen bepalen hoe we zijn opgebouwd en functioneren, maar ook hoe we voelen, aanraken en ervaren. Door verschillende technieken te combineren, van keramiek tot metaal, van autolak tot glasparel, zoekt zij naar vormen en texturen die onze ogen laten voelen, en onze handen laten kijken.