Big Mama, Phenomeneon & Panta Rhei – Jet & Pieke Bergmans

Wat gebeurt er als we ons laten leiden door dat wat zich voordoet, en we daarop verder gaan? De meest pure schoonheid komt voort uit de verrassing van het onvoorspelbare. Go with the flow.

Controle, precisie, perfectie. In veel ontwerpen spelen zij een essentiële rol. Grip krijgen op de wereld. Maar niet alles is te bevatten. Volgens moeder en dochter Jet en Pieke Bergmans komen de meeste pure vormen van schoonheid niet uit controle, maar juist uit een wisselwerking tussen dat wat ontstaat en dat wat jezelf inbrengt. Je laten verrassen door het onvoorspelbare. Go with the flow. De tekeningen van Jet komen op papier – hier op de grote prints – zoals een lied gezongen wordt. Lijnen, vormen en woorden vinden ritmisch hun weg, vloeiend, als vanzelf. Tekenen is voor haar een staat van zijn. Van doordenken, doorvoelen en vooral doorgeven. Ook Pieke laat de materialen waarmee zij werkt – glas, textiel of klei – hun eigen weg vinden. En een weg terug: van menselijke creatie naar natuurverschijnsel. Rauw, puur, ontzagwekkend en altijd fascinerend.

In Kazerne komt het werk van Jet en Pieke Bergsma samen in een installatie die zich – net als het materiaal tijdens het maakproces – autonoom aan de bezoeker lijkt te manifesteren.