Tapestry 270 – Adaptism

Hoe kunnen we de warmte en geborgenheid van oude tapijten op nieuwe manieren ervaren? Door diepgaand onderzoek naar materialen bedenken we nieuwe, onverwachte en duurzame toepassingen.

Al eeuwenlang worden tapijten gebruikt om warmte en geborgenheid te bieden in het interieur en om verhalen te vertellen. Design lab Adaptism deed microscopisch onderzoek naar de vezels van oude tapijten. Ze leerden de structuren beter te begrijpen, en konden zo de beschermende kwaliteiten van de tapijten verbeteren. Met die kennis ontwikkelde Adaptism een nieuw tapijt om een ruimte binnenhuis aan te kleden en een kledingstuk voor bescherming van het lichaam buitenshuis. Beide zijn gemaakt van merinowol. De lichte vormen zijn de patronen van een kledingstuk. De reststukken vormen een wandkleed voor het interieur. Zo is er een direct verband tussen de objecten binnen en buiten. En bovendien wordt op deze manier geen kostbaar materiaal verspild.

Design lab Adaptism verwijst naar het veranderlijke vermogen van materie, passend bij een nieuwe tijd, en werd opgericht door Paul Youenn en Eliott Vallin. Zij verbinden industrieel, autonomoom en modisch ontwerp door de kwaliteit van materialisatie voorop te stellen. Door onderzoek naar cultureel erfgoed, productiemethodes en technische kwaliteiten bedenkt en ontwikkelt Adaptism een veelheid aan nieuwe toepassingen, van kledingstukken tot meubilair en installaties.