WANTED: Lid Raad van Toezicht Kazerne Foundation (m/v/x)

uNIEK CONCEPT

–Ken je Kazerne in het hart van designstad Eindhoven? Een internationale hospitality hotspot met rave reviews onder meer in de New York Times, winnaar van de Entree Hospitality Awards in de categorie ‘meest trendbepalend concept’ en proud member van Designhotels.com?

In onze monumentale marechausseekazerne en naastgelegen industriële loods genieten gasten van een 2.000 vierkante meter grote designexpositie met daarin luxe 8 hotelkamers (variërend van 35 tot 140 vierkanten meter), een bar, een restaurant met Italian touch (genomineerd als een van de vijf beste Italiaanse restaurants van Nederland), een fine-dining restaurant met Franse touch (14,5/20 Gault&Millau) vier multifunctionele ruimtes, een Members Club en een designshop.

Ons team is enthousiast, creatief, internationaal en ambitieus. De sfeer is kosmopolitisch met een rauw artistiek randje. Een uniek en ambitieus concept.

WANTED: Lid Raad van Toezicht (m/v/x)

–Voor Kazerne Foundation

Kazerne Foundation zoekt versterking van de Raad van Toezicht (RvT), vanwege het vertrek van zeer gewaardeerd lid Bertus Borgers. Met veel dank voor zijn altijd constructieve en creatieve bijdragen.

Home of Design Kazerne
Ontwerpers geven vandaag vorm aan de wereld van morgen. Met hun frisse blik en talent voor omdenken voorzien ze sociale, culturele en economische vraagstukken – hoe groot of klein dan ook – van inspiratie, nieuwe perspectieven en concrete oplossingen: hun concepten, experimenten en producten vertalen verbeelden actuele maatschappelijke ambities, introduceren technologieën in onze belevingswereld en dragen bij aan de kwaliteit van het private en het openbare domein.

De keuzes die ontwerpers samen met hun stakeholders maken zijn op alles en iedereen van invloed. Dat gaat veel verder dan de juiste kleur voor een bank of stoel. Want alles is ontworpen, letterlijk alles om je heen, in je dagelijkse leven en in de maatschappij. En het besef groeit dat daarbij niet altijd de juiste keuzes zijn gemaakt. Dat we onze natuurinclusieve wereld – waarin mensen, dieren, planten en objecten oorsprong, omstandigheden en klimatologische toekomst delen – meer duurzaam en met meer respect voor alles en iedereen vorm moeten geven. Dat we maatschappelijke systemen drastisch moeten herontwerpen om de uitdagingen van onze tijd aan te kunnen. Daarom is het van belang om ontwerpers te promoten en zoveel mogelijk mensen met de impact van hun werk te confronteren.

Vanuit dat idee biedt Kazerne aan startende en gevestigde toonaangevende ontwerpers – en hun perspectief op actuele thema’s – een gastvrij en geëngageerd podium dat met exposities, verbindende en verdiepende activiteiten de tijdgeest tracht te vangen. Als internationaal georiënteerde ontmoetingsplaats waar designprofessionals, hun stakeholders en publiek eten, drinken en verblijven, verbinden we het creatieve veld met nieuwe kansen, stimuleren we cross-sectorale samenwerking en dagen we uit tot actie om hoopvolle voorbeelden te creëren. 24/7, het hele jaar door. Want met dank aan een groeiende gemeenschap van individuen, organisaties en bedrijven die actief bijdragen aan het uitbouwen van Kazerne, opende in het voorjaar van 2019 de gerenoveerde marechausseekazerne (Fase 2), naast de in 2014 geopende loods (Fase 1). Sindsdien beschikt Kazerne over 2.000 m2 tentoonstellingsruimte met daarin negen hotelsuites en -lofts, twee restaurants, vijf multifunctionele ruimtes, een een designshop. De combinatie van cultuur en hospitality verleiden een zeer divers lokaal, regionaal en (inter)nationaal publiek. In non-covidtijden promoten we jaarlijks minstens 100 gepassioneerde makers, die hun unieke perspectief delen met meer dan 100.000 bezoekers.

Organisatie
Ondersteund door vele adviseurs, partners en haalbaarheidsstudies is Kazerne bewust als culturele onderneming opgezet. Momenteel werken drie organisaties nauw samen, vanuit een RvT model:

  • Kazerne Foundation (programmastichting, ANBI)
  • Kazerne BV (horeca-exploitatie)
  • Stichting ter behoud van Klein Paradijs (erfgoedstichting, ANBI-C)

De programmastichting (voorzitter RvT Maarten Houben) is verantwoordelijk voor de inhoudelijke activiteiten – de tentoonstellingen, verdiepende, verbindende en talentontwikkelingsactiviteiten – en voor marketing en communicatie. De stichting is 100% aandeelhouder van de horeca-exploitatie-BV, waarmee is verankerd dat winst exclusief ten goede komt aan het activiteitenprogramma. De erfgoedstichting (voorzitter RvT Bert van der Els) is verantwoordelijk voor het behoud en beheer van het erfgoed en de inventaris. Leden van de RvT, naast de vertrekkende Bertus Borgers, zijn Heidi Renders en Otto Dieleman. Bestuurders en directie van de entiteiten zijn initiatiefnemers (Annemoon Geurts en Koen Rijnbeek). Samen met een 40-koppig team verwezenlijken zij de missie.

Ambitie
Het geheel is meer dan de som der delen. Vanuit het inhoudelijke programma hebben we de ambitie om via de kracht van design bij te dragen aan een meer eerlijke, duurzame en respectvolle wereld, waardoor we samen met de community van makers, belang- en belangstellinghebbenden groeien in impact en onze (inter)nationale positie versterken. Vanuit de horeca-exploitatie hebben we de ambitie om de synergie van het totaalconcept te optimaliseren, kansen te zien en te benutten, meer en meer gasten te trekken om ook financieel te kunnen groeien, het hoofd te bieden aan de uitdagingen waar horeca- en culturele ondernemingen mee worden geconfronteerd en – last but not least – een fijne en veilige werkomgeving te bieden. Vanuit de erfgoedstichting is het de ambitie om als goed huisvader zorg te dragen voor de gebouwen en de inventaris. Belangrijk agendapunt is de herstructurering.

Toegegeven, het zijn flinke ambities. En toch denken we dat de vliegende start van Kazerne heeft bewezen dat er veel mogelijk is, juist rond een onderwerp als design als zijnde één van de stuwende krachten bij het heruitvinden van de manier waarop we vormgeven aan ons (samen)leven. Omdat wij zo uitdrukkelijk vanuit een designperspectief opereren, delen we ook het fundamentele optimisme van de ontwerper.

Raden van Toezicht
De RvT’s zien toe op het beleid en de dagelijkse realisatie daarvan door het bestuur. Zij vergaderen zes keer per jaar, gezamenlijk in een open en constructieve samenhang met de directie. De organisatie is zich bewust van haar maatschappelijke waarde, rollen, verantwoordelijkheden en impact en handelt hier ook naar, in lijn met de Culturele Codes voor Governance, Fair Practice en Diversiteit en Inclusie. Dit is in de staturen verankerd.

Binnen de twee RvT’s gezamenlijk dient in willekeurige volgorde expertise te zijn op gebied van ondernemerschap in zowel de culturele- als de horecasector, financiën, recht, governance, marketing en communicatie, de kracht van de multi-helix van overheid, bedrijfsleven, onderwijs en burgers, HR, culturele educatie en professionele creatie. Streven is om in de huidige beleidsperiode 2021-2024 een aanvullende Raad van Advies samen te stellen.

Om het designpodium verder uit te bouwen is Kazerne Foundation op zoek naar
versterking van de Raad van Toezicht.

Het gaat altijd over mensen. Ter aanvulling op de competenties van de huidige leden in combinatie met de ambities zijn nu twee profielen denkbaar:

  • Een culturele maker, niet per se een ontwerper, maar een omdenker die het creatieve proces van binnenuit kent, bijvoorbeeld vanuit de architectuur, mode of podiumkunsten
  • Een verbinder, een rasnetwerker en communitybuilder, die het belang van samenwerking tussen de regionale tech- en designcommunity begrijpt, bijvoorbeeld vanuit de high-tech industrie

Affiniteit met cultuur in het algemeen en design in het bijzonder zijn een absolute voorwaarde. Kennis van de culturele codes en bestuurlijke ervaring is een pré. Maar als jij de juiste inhoudelijke aanvulling biedt zonder ervaring als toezichthouder, dan zullen we je helpen met het opdoen hiervan.

We zoeken een bevlogen persoonlijkheid die gemiddeld zo’n 6 uur per maand beschikbaar is. Iemand die begrijpt dat er een evenwicht moet zijn tussen dagelijkse musts en visionaire nices, tussen governance en guidance, tussen distantie en betrokkenheid. En dat er ook af en toe gelachen mag worden.

We staan uitdrukkelijk open voor allerlei culturen, kleuren en levenswijzen, zowel binnen de RvT, het team, bij hen die deelnemen aan de programmering als bij publiek. Vanwege een evenwichtige samenstelling nodigen wij voor deze onbezoldigde functie nadrukkelijk ook iedereen uit die geen witte heteroseksuele man van middelbare leeftijd is.

Interesse?
Mail dan een korte motivatie en CV aan Annemoon Geurts via hr@kazerne.com.
We zijn benieuwd!