KAZERNE DESIGN AWARD 2020
JURY
Lonneke Gordijn is de helft van het wereldberoemde designduo Studio Drift. Hun werk is een zoektocht naar evenwicht in de relatie tussen mens/natuur/technologie en wordt wereldwijd tentoongesteld in toonaangevende musea, kunstbeurzen en instituten zoals Kazerne.
Kiki van Eijk is een van de meest talentvolle namen binnen Dutch Design. Haar wereld is grillig en kleurrijk, lyrisch en persoonlijk, maar verfijnd door vakkundig vakmanschap.
Annemoon Geurts is de oprichter en creatief directeur van de gerenommeerde designhub Kazerne, waar zij samen met gastcuratoren als Joseph Grima, Lidewij Edelkoort en Ilse Crawford de betekenis van design voor de wereld van morgen laat zien.
WINNAAR
Shaakira Jassat – Tea Drop
“Our future has the potential to be better designed.”
Van irrigatie tot verpakking tot de afwas: voor het zetten van een enkel kopje thee is al gauw 30 liter water nodig. Op symbolisch niveau herwint Tea Drop deze bron, terwijl het energie teruggeeft aan het milieu: de theemachine condenseert waterdamp uit de omringende atmosfeer. In tegenstelling tot onze alles-is-altijd-beschikbaar levenswijze, moet men dus wachten totdat de ketel is gevuld, voordat het gekookt kan worden om thee te zetten.
GENOMINEERDEN
Yarden Colsey – Old Dog New Tricks
“Are you playing or being played?”
Honden worden in Nederland opgeleid en uitgezonden naar conflictgebieden, zoals Israël en Palestina. Old Dog New Tricks is een interactieve geluidsinstallatie die een parallel trekt tussen de training van honden en mensen voor oorlogsgebieden. In de installatie ondergaan deelnemers een parcours op een speciaal trainingsveld. Met een stokje tussen hun tanden horen zij het verhaal over hoe de mens en zijn viervoetige vriend worden geconditioneerd voor conflicten.
Pauline Esparon – L’échoucheur
“China is the number one client for flax. There is no number two.”
Maar liefst 80% van het in Europa verbouwde en gezwindelde vlas wordt geëxporteerd naar China, waar het gekamd, gesponnen en geweven wordt om het vervolgens opnieuw in Europa te importeren. Deze situatie staat haaks op de duurzame groei van de vezel en de behoefte aan lokaal geproduceerde grondstoffen. Door direct vanuit de gezwingelde vezels te werken, presenteert dit project nieuwe mogelijkheden met linnen, terwijl het een lokaal netwerk van productie in Normandië stimuleert en diversifieert.
Fides Lapidaire – Broodje Poep
“Let’s give a shit, since shit is what our soil yearns for.”
Broodje Poep is een sandwich van ingrediënten die gekweekt zijn met compost van menselijke poep en plas. De broodjes worden op festivals vanuit een foodtruck verkocht, terwijl in een in het design geïntegreerd droogtoilet menselijke uitwerpselen worden verzameld. Broodje Poep laat zien hoe gemakkelijk het is om onze voedselcyclus te sluiten.
Romain Laval – The Ceramic Blob Factory
“Efficiency is a form of violence.”
Efficiëntie was een belangrijke drijfveer achter de Industriële Revolutie. En hoewel efficiëntie uiterst praktisch is, vermindert de aaneenschakeling van consequenties de diversiteit en reduceert het leven tot een eindeloze herhaling van processen. The Ceramic Blob factory presenteert een productielijn met inefficiëntie, willekeur en kansen. Het onderstreept de normaliteit van vergissingen, diversiteit en menselijke fouten, en toont zo de absurditeit van het industriële proces.
Clara le Meur – Valuable gesture Factory
“A physical trace of digital data.”
De luxueuze, unieke weefwerken uit de Valuable Gesture Factory visualiseren een economie die schuilgaat achter onze schermen. Activiteiten op de Instagrampagina van deze fabriek worden via een algoritme omgezet in ponskaarten. Deze gebruikerspatronen worden vervolgens door een weefgetouw – de analoge voorloper van digitale programmering – omgezet in een patroon. Het weefsel – met informatie over clicks, likes en comments – wordt zo een fysieke representatie van de waarde die we met onze data genereren.
Leo Orta – Creatures in retention
“These functional fossils reveal the problem with modern life.”
Creatures in Retention is gebaseerd op het bezit van vluchtige consumentengoederen en onze persoonlijke verhouding daartoe. Aangezien het mondiale recyclingcircuit nog altijd niet optimaal functioneert, hebben deze verbruiksproducten een enorme impact op ons milieu. De Lion Dogs reflecteren op de totale levenscyclus en confronteren ons met een beangstigende realiteit. Zij herinneren ons eraan dat we nog steeds een ziel kunnen vinden in de dingen die we weggooien.
Mies Raadgever – The Hole Trap
“The aim is to feel what the characters feel.”
Duik in de wereld van Nam, Woe en Leav: een fictieve plek waar duidelijk wordt hoe wij onze wereld bedreigen. We weten allemaal dat vervuiling een enorm gevaar vormt voor het voortbestaan van leven op aarde. We willen er wel iets doen, maar weten niet goed hoe. Het probleem is simpelweg te groot. Het verkleinen van de situatie tot pagina’s in een boek kan ons helpen om ons weer verbonden te voelen met de werkelijkheid.
Federico Rosa – Acqua Alta
“We are used to the water, but are not ready for it.”
Hoewel de meubelstukken van Acqua Alta een klassiek en traditioneel voorkomen hebben, dragen ze een actuele, alarmerende boodschap. Met het stijgende waterpeil worden de overstromingen in Venetië steeds heftiger. Water dringt huizen en restaurants binnen, maar er is nog altijd geen sluitend beleid om de stad te redden. De meubels reflecteren de effecten van zulk hoogtij: zeepokken, weekdieren en schelpen worden ornamenten voor hun poten. Meer dan ooit, in deze door COVID gekleurde dagen, wordt de impact van water op Venetië duidelijk.
Lucas Zito – Filter loop
“By getting people to participate, you raise awareness.”
Wat als sigarettenpeuken waardevol zouden zijn in plaats van vervuilend? Filter Loop bestaat uit een modulaire, mobiele recyclingmachine, te plaatsen in grote steden op sleutel-plekken voor voetgangers. Het biedt passanten de mogelijkheid om hun verzamelde peuken direct op locatie te recyclen, in ruil voor 3D-geprinte producten van het gerecyclede materiaal cellulose acetaat.