Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expo New Melancholy – Van Abbemuseum x Lidewij Edelkoort x Kazerne

17 oktober, 2020 - 30 juni, 2021

De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat de sociale onrechtvaardigheid, raciale verdeling en ecologische misstappen steeds groter dreigen te worden, met eventuele gevolgen als een burgeroorlog en economische crisis.

Het gevoel van leegte wordt gevoed door de sociale afstand en het digitale communiceren, het verdriet van afscheid van ouders die alleen sterven en studenten die geïsoleerd examen moeten doen. Het plezier van het samenzijn en het ongemak van opsluiting wisselen elkaar af in een spel van kat en muis. Er is liefde en verdriet, er is eenzaamheid en saamhorigheid, de mens is bedroefd en geestig.

Deze complementaire emoties leiden tot een gevoel van melancholie dat in de komende tijd de cultuur zal beïnvloeden, met soms zelfs sentimentele verschijningsvormen. Er wordt gezocht naar het juiste woord, de foutloze noot, de perfecte danspas en het lekkerste brood om de poëzie van het alledaagse tot uiting te brengen.

De dubbelexpositie in Kazerne en Van Abbemuseum toont desolate werken uit mijn collectie en die van het museum, die op beide locaties een gevoel van melancholie uitdragen, een melancholie gedragen door humor en afstand van het onderwerp.

– Lidewij Edelkoort

Gegevens

Begin:
17 oktober, 2020
Einde:
30 juni, 2021