Kazerne Lab Project Biotope Brainport

–De uitdaging: voor één dag 10.000 monden voeden in het Catharina Ziekenhuis, Fontys Hogeschool en Technische Universiteit Eindhoven, met natuur-inclusieve ingrediënten, geteeld binnen 15 Kilometer van de Eindhovense Catharinakerk, die bijdragen aan zowel gezondheid als biodiversiteit. Deadline: Oktober 2023, tijdens de Dutch Design Week.

Het grotere plaatje: de transformatie richting een meer natuur-inclusieve wereld versnellen. Bijvoorbeeld door fundamenteel te veranderen hoe wij, mensen, omgaan met onze biotoop. Gefocust op de voedselketen wil het project bijdragen aan gezondheid, biodiversiteit, voedingsstoffen, landschaps- en gebiedsontwikkeling en een regionaal zelfvoorzienend ecosysteem, terwijl gif en fossiele grondstoffen steeds verder worden uitgesloten. In de huidige fase van het meerjarenproject ontrafelen wij de keten, inclusief de keten van de keten, van bodemschimmels en gewas tot gerecht en darmbacteriën.

Aangejaagd door de kracht van design duikt een consortium van experts elke laatste donderdag van de maand in het EHV Innovation Café in een deel van de voedselketen en de verstrengeling daarvan. Publiek wordt als klankbord uitgenodigd om vragen te stellen en te discussiëren over de onderwerpen. De Biotope Brainport events zijn een call for action voor nieuwe allianties tussen experts en omdenkers, waaronder wetenschappers, boeren, ontwerpers, leveranciers en afnemers. Om samen een hoopvolle beweging te activeren.

Op Donderdag 25 mei zullen de initiatiefnemers zich voorstellen, uitweiden over de verschillende handelingen om voedingsstoffen op je bord te krijgen en praten over regeneratieve landbouw. Wat zou de impact kunnen zijn van een radicale maar haalbare verandering van het systeem, in plaats van de bestaande denkbeelden te verbeteren? Hoe te communiceren over abstracte alternatieven?

Biotope Brainport is een initiatief van (in alfabetische volgorde) Anton François (Programmamanager Eten en Drinken Catharina Ziekenhuis, Coördinator Stichting Eten+Welzijn), Annemoon Geurts (Ontwerper en creatief directeur Home of Design Kazerne), Charlotte Grün (Ontwerper Studio OOK), Stan Kerkhofs (Projectleider Verkenning Living Lab Infrastructuur & Gebiedsontwikkeling Brainport Rijskwaterstaat) en Marius Monen (Programmamanager Robotisering Duurzame Landbouw Avans Hogeschool, Programmaontwikkelaar agrifood& tech, TU/e).

Stuur een mail naar office@kazerne.com voor meer informatie of om als partner aan te haken.