Butterfly Effect – VenhoevenCS, DS & Studio Solarix

Een ultralicht en innovatief web over de snelweg dat duurzame energie opwekt en natuurlijke verbindingsroutes herstelt. Het versterkt lokale ecosystemen op kleine schaal en heeft tegelijkertijd impact op een grootschalige aanpak van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies: het Butterfly Effect.

Volgens VenhoevenCS, DS en Studio Solarix is het belangrijk om natuurinclusief te ontwerpen. Zij kozen insecten als vertrekpunt voor hun ontwerp. Deze kleine beestjes vormen een essentiële schakel in de natuur: 85% van ons voedsel is afhankelijk van bestuiving door insecten. Door ter hoogte van de boomtoppen een overspanning over de snelweg te bouwen waarover kleine beestjes veilig oversteken, kunnen belangrijke verbindingen in de natuur worden hersteld. Het ‘web over de weg’ biedt tegelijkertijd een enorm oppervlak voor het opwekken van schone energie. De lichte overspanning met honingraatstructuur kan worden gevuld met materialen die zonne-energie opwekken. Het ragfijne web is modulair ontworpen om te kunnen groeien en evolueren met technische innovaties. Door de ruimte boven de weg op deze manier dubbel te gebruiken, gaat er minder landschap verloren aan het inrichten van vol zonnepanelen en daardoor biodiversiteitverlies.