The Whispering Wood – Sho Ota

Hoe laten we het materiaal van een bewerkt product tot ons spreken? Door naar het hout te luisteren maak ik van elk ontwerp een uniek bezield stuk. Wie goed luistert, hoort zelfs de ademhaling van het materiaal.

Ontwerper Sho Ota nodigt uit om even stil te staan en te luisteren naar de stemmen van bomen. In zijn ontwerpen onderzoekt hij de identiteit en schoonheid van het hout, niet door het strak te polijsten maar juist door elke knoest zorgvuldig uit het platte vlak te beitelen. De variaties geven blijk van een eigen stem van elk stuk: sommige objecten lijken naar ons te schreeuwen, terwijl anderen juist zachtjes naar elkaar fl uisteren. De texturen laten zich lezen door ernaar te kijken en door de objecten aan te raken.

Sho Ota (JP) woont en werkt in Eindhoven en volgde de master Contextual Design aan Design Academy Eindhoven. In Japan werkte hij als ontwerper en houtbewerker in een meubelfabriek. Hier groeide zijn liefde voor het materiaal. Én het besef dat een product dan persoonlijk en met bezieling is gemaakt, ook voor de gebruiker meer zeggingskracht en waarde heeft. Als ontwerper verkent hij de ruimte voor ambacht en materiaal binnen industriële productie.