Neo Stone Age – Erco Lai

Kan kalkaanslag een alledaags bouwmateriaal worden? We zien kalkaanslag vaak als hinderlijk of zelfs als iets vies. Maar met wat fantasie wordt het een bouwmateriaal met het karakter van zandsteen.

Calciumcarbonaat is een materiaal dat overal op aarde voorkomt. Een alledaagse variant van calciumcarbonaat is ketelsteen, ook wel bekend als kalkaanslag. Vaak zien we ketelsteen als hinderlijk bijproduct, bijvoorbeeld in huishoudelijke apparaten. Ontwerper Erco Lai nodigt ons uit anders naar het materiaal te kijken. Hij beschouwt het juist als veelbelovende grondstof met diverse bruikbare toepassingen. Door een chemisch proces nagebootst uit de natuur (geopolymeren) slaagde hij erin om ketelsteen te binden tot een bouwmateriaal dat doet denken aan eeuwenoude steen en kalkgrotten. Bovendien kan volgens Erco Lai iedereen leren ketelsteen te oogsten en verwerken, ook op een flatje in de stad. Welkom in je eigen nieuwe steentijd.

Erco Lai (TW) is een veelzijdige ontwerper die nooit stil staat. Zijn voorliefde voor bijzondere materialen werd aangewakkerd tijdens zijn studie Industrial Design aan de KABK in Den Haag. Door te experimenteren zoekt hij nieuwe toepassingen die niet alleen functioneel zijn, maar ook tot de verbeelding spreken.