What does colour mean? – Giulia Pompilj

Hoe vormen planten wereldwijd een bron voor kleurrijk textiel? Elke cultuur en elk ecosysteem kent een unieke foodprint. Deze worden prachtig zichtbaar in de kleurrijke, met lokale grondstoffen vervaardigde textielen.

Natuurlijke kleuren zijn een chemische reactie van mineralen in de bodem en hun biologische omstandigheden. Ontwerper Giulia Pompilj onderzocht de verschillen tussen kleuren in textiel in de Peruviaanse Andes, in de Amazone en hier in Eindhoven. Of het nu gaat om Eucalyptus uit de bergen, Maytenus laevis uit de jungle of Celidonia uit de stad: de kleur die ze produceren is de sleutel tot veel antropologische verhalen.Pompilj vertaalt haar bevindingen in een machine waarin de invloed van een ecosysteem op planten wordt nagebootst. De machine verft het garen met botanische kleurstoffen, wat vervolgens wordt verwerkt in een draagbaar kledingstuk. Dit eindproduct verbindt mensen uit verschillende regio’s met elkaar én met de natuur.

De Italiaanse ontwerper Giulia Pompilj studeerde in januari 2020 af van de Design Academy Eindhoven met haar etnobotanische onderzoek naar kleur en textiel. De diversiteit en samenhang van natuur en cultuur intrigeren haar. Biologie en antropologie zijn voor Pompilj geen afzonderlijke disciplines. Liever verbindt zij juist de wereld van de wetenschap aan het vertellen van verhalen.