Craft Portrait Dorozome – Satomi Minoshima & Pauline Agustoni

Hoe behouden we kennis van oude ambachten voor de toekomst? De sleutel tot een duurzame toekomst ligt soms in eeuwenoude kennis verborgen. Op het Japanse eiland Amami Oshina verven ambachtslieden textiel met modder.

Helemaal natuurlijk, en een prachtige techniek. In de traditie van Dorozome – een Japanse modderverftechniek – krijgt alleen de uiteindelijke zwarte kleur een naam. Het proces om tot de typisch diepzwarte Dorozome-kleur te komen kent een rijke achtergrond: elke handeling beïnvloedt de kleur, de kennis hierover is in vele generaties opgebouwd. De proceskleuren blijven echter anoniem, even onzichtbaar als de complexiteit van dit fascinerende hedendaagse ambacht. Ontwerpers Satomi Minoshima en Pauline Agustoni onderzochten Dorozome door ambachtslieden te interviewen. Ook legden zij de vele repetitieve handelingen vast die nodig zijn voor de complexe kleurontwikkeling van Dorozome-textiel. De installatie Craft Portrait Dorozome brengt de techniek en traditie in beeld.

Satomi Minoshima (JP) en Pauline Agustoni (CH) bundelden krachten sinds hun studie aan de Design Academy Eindhoven. Zij delen een interesse in de wisselwerking tussen materiaal, techniek en ambacht, en de culturele en sociale achtergrond daarvan. Minoshima en Agustoni zetten ontwerp in om deze verbanden aan publiek zichtbaar te maken.