KAZERNE LAB: Making life easier

Studio Thier&VanDaalen, Studio Nuance, Joost Jansen & Jesse Kirschner, Alissa + Nienke & Renault

Renault: Inspired by life, Design for you. In de filosofie van Renaults head of design Laurens van den Acker staat de mens centraal. Hij koppelt hun verschillende levensfases aan die van het merk en de automodellen: love, explore, family, work, play en wisdom.

“Ontwerp een product waarmee je het leven makkelijker maakt, gebaseerd op de designfilosofie van Renault. Het beste ontwerp wint de Renault Design Award 2015.”

Kazerne Lab

Binnen Kazerne Lab werken professionele creatieven cross-over met andere (economische) sectoren aan producten, inzichten en prikkels voor actuele vraagstukken. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.

Het Lab is geen fysieke werkplaats maar een project waaraan in de hoofden en ruimten van de participanten wordt gewerkt.

Social Design Lab

Binnen het social design Lab onderzoeken participanten de open vraag hoe zij kunnen bijdragen aan een meer leefbare wereld van morgen.

Inventory Lab

Binnen het inventory Lab werken designers samen met de regionale maakindustrie aan innovatieve horeca-inventaris.

THANKS

Brabant C, Cultuur Eindhoven, Stichting Doen, Driven by Design, Metropool Regio Eindhoven, VSB fonds.

RENAULT DESIGN AWARDS 2015

Voor deze opdracht selecteerde Kazerne Lab 4 jonge Eindhovense designerduo’s. Binnen het erfgoed van de Kazerne werd voor ieder duo een eigen ruimte ingericht. Daar kregen zij slechts 48 uur om aan het vraagstuk te werken, als ware het in een pressure-cooker. Publiek kon door de etalages volgen wat er gebeurde. Op een aantal momenten werd feedback gegeven door de jury en in Eindhoven stonden een aantal bedrijven klaar om direct mee te werken aan prototypes.

De jury was een belangrijke speler tijdens het proces. Met de feedback vanuit hun andere achtergrond boden zij de designers nieuwe inzichten. De jury bestond uit Elmer D. van Grondelle – Docent Advanced Automotive Design TU Delft en een gevestigde naam binnen de autodesign-industrie, Daan van Tulder – Industrieel ontwerper en winnaar van de eerste Renault Design Award in 2013, May-Britt Mobach – Zij stond aan de wieg van RTL Boulevard, werkte voor diverse lifestyle bladen en lanceerde het online fashion- en beautyplatform Amayzine en Ton Roks – Journalist, onder meer bij Autovisie en Octane magazine.

Het ontwerp- en juryproces werd gefilmd en vanaf 22 september 2015 in een mini serie van 5 afleveringen via een omvangrijke social media campagne wereldkundig gemaakt.

Love – Studio Thier&vanDaalen

Vanuit het thema ‘love’ ging het duo aan de slag met kernwoorden als: sensualiteit, spanning, groei en synergie: 1 + 1 = 3. Hieruit ontstond een serie producten waarbij de onderdelen elkaar nodig hebben om hun functie te vervullen, net zoals in de liefde. “Samen ben je meer, dat is gevoel achter deze productserie en ook het gevoel bij liefde”, aldus Iris. In de finale werd een ontwerp gepresenteerd dat als kruk en als tafeltje gebruikt kan worden. Het bestaat uit twee materialen in twee onderdelen die eenmaal geassembleerd enorm sterk zijn, terwijl de losse onderdelen los van elkaar gemakkelijk plat te verzenden zijn.

Explore – Studio Nuance

Backpackers zwerven over de hele wereld, ontdekken nieuwe culturen, maken foto’s, nemen souvenirs mee en creëren nieuwe herinneringen. Thuis belandt de ruimte verslindende rugzak vaak op zolder of in een kast, tot de volgende reis of vakantie. Vanuit die gedachte ontwierpen Joey Dogge en Lars Janzee een Love Seat waarbij de rugzak een rugleuning wordt. Bij thuiskomst is de rugzak eenvoudig op de Love Seat te klikken en ontstaat een podium om reisverhalen te delen met familie en vrienden. Door de integratie wordt waardevolle kastruimte bespaard.

Play – Joost Jansen en Jesse Kirschner

Dit duo is normaal gesproken geen duo en heeft totaal verschillende achtergronden: Jesse is parametrisch ontwerper en gespecialiseerd in 3D printing, terwijl Joost bekend staat om zijn extravagante modeontwerpen en uitbundige kleurrijke stijl. Samen werkten zij aan het idee dat kleding ook spelenderwijs tot stand kan komen. Daarvoor herprogrammeerden zij de Kinect, een spelcomputer die bestaat uit een camera en software die gebaren ‘ziet’ en omzet in acties op het beeldscherm. Een op het beeldscherm geprojecteerde jurk is daarmee eenvoudig op de wensen van degene die voor de camera staat aan te passen, in lengte, breedte, pasvorm, kleur, dessin, materiaal etc. Bedenk wat dit kan beteken voor mensen die vanwege een beperking lastig naar een winkel kunnen gaan, of aangepaste kleding nodig hebben.

Wisdom – Alissa + Nienke

Bij hun onderzoek naar wijsheid stuitte het duo op het begrip Neotenie: een verschijnsel in de evolutieleer waarbij diersoorten, waaronder de mens, als geslachtsrijpe volwassenen bepaalde jeugdige kenmerken blijven behouden. Dat is de reden waarom wij als mens levenslang nieuwsgierig en speels blijven, en waardoor wij continue kunnen blijven leren en de omgeving te absorberen. Alissa en Nieke vertaalde Neotenie in een serie gordijnpanelen; Graphic Blinds. De raambekleding is opgebouwd uit diverse lagen van verschillende dessins, die ten opzicht van elkaar verschuifbaar en oprolbaar zijn. Zo ontstaat een spel van licht en schaduw. Met het doel om nieuwsgierigheid en speelsheid in het dagelijks leven te brengen kunnen zo verschillende sferen gecreëerd worden. Graphic Blinds wordt doorontwikkeld als zonwering en als roomdivider.

Kazerne Social Design Lab

Met dank aan Stichting DOEN werken kunstenaars, designers en andere creatieven cross-over aan nieuwe inzichten voor maatschappelijke vragen. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.

CREDITS

• Studio Thier&vanDaalen
• Studio Nuance
• Joost Jansen & Jesse Kirschner
• Alissa + Nienke
• Renault
• Dorst & Lesser

Foto’s Marijn de Wijs
Expo in Kazerne – OPEN ENDED – Lidewij Edelkoort

FONDSEN

• Stichting DOEN
• VSB fonds

SPONSORS

• Additive Industries
• Atelier Eindhoven
• BNO
• Digifab
• Kiki van Eijk & Joost van Bleijswijk
• EQ+
• Exposize
• Fermob
• RCHD
• Studio van der Zandt