Kazerne voor de creatieve industrie

Creative Suites

/
Meer /
Over Kazerne /

2.500 m2 Creativiteit,
goed eten en drinken

In het hart van de designstad Eindhoven bevindt zich sinds eind 2014 de Kazerne: internationaal podium en thuis voor de creatieve industrie. In een voormalige marechaussee kazerne en aangrenzende loods komen de werelden van kunst, design, kennis en techniek letterlijk samen met goed eten en drinken. Hier, in deze levendige omgeving, word je geïnspireerd door state of the art exposities. Hier word je geprikkeld door grensverleggende concepten. Hier ontmoet je uiteenlopende internationale netwerken. Presenteren (Expo). Creëren (Lab). Ontmoeten (Meet). Dat samen is Kazerne.

Kazerne Expo

Actueel werk exposeren van toonaangevende creatieven, internationaal, met aandacht voor nieuwe generaties toptalenten, ook werk dat tot stand kwam in het Kazerne Lab;

De Kazerne trekt talent aan uit de hele creatieve industrie: van ontwerpers en kunstenaars tot theatermakers, choreografen, musici, koks, architecten, schrijvers. De nadruk ligt op vormgeving. Kazerne Expo’s presenteren zowel studerende en startende talenten als meer gevestigde creatieven uit binnen- en buitenland. Er zijn drie grote expo's per jaar. Regelmatig zijn er interventies die aanhaken op events in de stad en regio.

Kazerne Lab

Samenwerkingsverbanden en bedrijvigheid aanjagen via cross-over projecten tussen de creatieve industrie en andere economische, culturele en maatschappelijke sectoren;

In de Kazerne Labs broeden kunstenaars, designers en andere creatieven cross-over op nieuwe inzichten en op antwoorden op maatschappelijke vragen. De Kazerne verbindt professionals uit de creatieve industrie met bedrijven, onderwijs, de overheid en maatschappelijke instellingen. In deze nieuwe combinaties van hands-on samenwerken worden nieuwe producten, diensten, oplossingen en strategieën ontwikkeld.

Kazerne Meet

Uiteenlopende leefwerelden en netwerken bijeenbrengen, waaronder creatieve professionals en professionals uit andere economische, culturele en maatschappelijke sectoren en het grote publiek;

De Kazerne wordt een hoogwaardige artistieke ontmoetingsplek, waar de creatieve en zakelijke wereldtop graag verblijft vanwege de locatie, de kosmopolitische sfeer, de constante aanwezigheid van actuele exposities en events, maar vooral ook vanwege de mogelijkheid om elkaar te treffen. Toevallig of gearrangeerd. Het grote publiek wordt telkens weer op verassende manieren meegenomen in de verschillende werelden van de creatieve industrie.Internationaal podium voor de creatieve industrie
in Designstad Eindhoven

Huis en Thuis

De Kazerne is gevestigd in een monumentale marechausseekazerne en industriële loods in het centrum van designstad Eindhoven. Het ruim 2.500 vierkante meter grote historische erfgoed transformeert vanaf 2014 in een bijzondere combinatie van expositieruimte, ontmoetingsruimte en horeca. Deze opzet van het complex en van het inhoudelijk programma zorgt voor een constante reuring en publieksstroom.

De Kazerne wil uitgroeien tot een vanzelfsprekend podium en thuis voor de internationale creatieve industrie. Hier kom je als Nederlandse, maar ook als internationale ontwerper naar toe; hier ontmoet je de wereld. In de Kazerne presenteer je je laatste werk aan professionals – ook uit andere economische sectoren – en aan publiek, hier blijf je in het Kazerne Restaurant lang tafelen met je collega’s van over de hele wereld; hier loop je gewoon even binnen om schijnbaar toevallig nieuwe opdrachtgevers te ontmoeten; hier ben je in residence in één van de guesthouses. Ook word je lid van de Kazerne Sociëteit.

Tegelijkertijd word je als publiek naar de Kazerne getrokken: in de Kazerne is altijd iets nieuws te zien en te ervaren; in de Kazerne kun je goed eten en drinken; hier kun je alles kopen wat je ziet en wat je gebruikt: tot en met het bestek en de kleerhangers aan toe. Voor het publiek is de Kazerne een nieuwe vorm van kunst, vormgeving en techniek ervaren. Je staat, zit, eet, drinkt tussen de ontwerpen. Een vorm waardoor kunst, vormgeving en techniek heel dichtbij komen en voelbaar worden. Veel dichterbij dan in de traditionele musea, kunsthallen of design expo’s.

Impressie 10-daagse pop-up preview Eat Drink Design @ Dutch Design Week.
Foto´s Lisa Klappe

Memorabele ervaring

De Kazerne bestaat straks voor het overgrote deel uit expositieruimtes. In de expositieruimtes in de Kazerne komen in fases 2 restaurants, 3 meeting rooms (waaronder een zaal die ook als theater en symposiumruimte is in te zetten), 7 guesthouses en een creatieve sociëteit. Ook komt er de Kazerne Shop, waar de uitingen van de creatieve industrie direct te koop zijn: design, kunst, boeken, etc. De sfeer is kosmopolitisch, informeel, artistiek, sjiek - dé place to be voor toptalent, creatieve en zakelijke netwerken. Leefwerelden ontmoeten elkaar in de Kazerne: artistiekelingen en nerds, werknemers en ondernemers, privé en zakelijk, wereldreizigers en wereldwerkers.

Bezoekers verblijven dankzij de aansprekende horeca langer tussen de uitingen van de creatieve industrie (exposities) en gebruiken deze ook praktisch (nieuw ontworpen servies bijvoorbeeld); zo voegt horeca een extra laag aan de beleving toe. De Kazerne is daarmee straks meer dan bijzonder erfgoed waar de kracht van de creatieve industrie, eten, drinken, slapen, werken en ontspannen gecombineerd wordt tot een memorabele ervaring, volgens vele (prominente) gasten tijdens de previews.

What inspired Kazerne:
Eat Drink Design @ Dutch Design Week

Sinds oktober 2006 organiseren initiatiefnemers Annemoon Geurts en Koen Rijnbeek samen met vriend en topkok Edwin Severijn Eat Drink Design: een pop-up expositie restaurant, als satelliet tijdens internationale culturele events, zoals de Dutch Design Week in Eindhoven. Zie ook www.eatdrinkdesign.nl.

Op een geleende locatie creëerden zij een exclusief tijdelijk restaurant, richtten het in met werk van ontwerptalenten, stelden een expositie samen en verzonnen projecten tussen de creatieve industrie en andere economische sectoren. De uitstraling was tegelijk high-end en guerrilla. Publiek en pers genoten, zittend op en tussen en etend van mooi werk. Zo werden haute cuisine, actueel design en (toegepaste) kunst tot een totaalbeleving gesmeed.

Eat Drink Design @ Kazerne was een tiendaagse preview tijdens Dutch Design Week 2013. Meer dan 25.000 mensen bezochten de expositie, waaronder (prominente) gasten uit het creatieve veld, politiek en het bedrijfsleven, naast buurtgenoten en het algemene publiek. Velen genoten van espresso’s, lunch en het exclusieve avondvullende diner. Aan de lange tafel ontstonden nieuwe projecten en samenwerkingen. De conclusie? Kazerne moet zo snel mogelijk open.

D-tile kitchen tijdens de 10-daagse pop-up preview Eat Drink Design @ Dutch Design Week 2010. Foto Ruud Balk.